• Detinutul Marcel Afrasinei, un barbat de 36 de ani, condamnat pentru comiterea infractiunii de proxenetism, sustine ca banii se dau in principal agentilor de paza care trebuie sa intocmeasca rapoartele de evaluare pe baza carora puscariasii pot pleca acasa pentru 24 de ore sau pentru doua – trei zile • „Agentii iau in jur de doua – trei sute Euro pentru o astfel de propunere de invoire. Am probe in acest sens prin care pot sa dovedesc ca in penitenciar se fac favoritisme”, a spus Afrasinei • „Daca imi aduce cineva probe ca in penitenciar se iau bani pentru astfel de propuneri, voi lua masurile adecvate in cel mai scurt timp”, a spus directorul Marius Vulpe
Un detinut din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi lanseaza grave acuzatii de coruptie asupra unor agenti de la paza, care lucreaza in interiorul unitatii de detentie. Detinutul Marcel Afrasinei, un barbat de 36 de ani, condamnat pentru comiterea infractiunii de proxenetism, sustine ca banii se dau in principal agentilor de paza care trebuie sa intocmeasca rapoartele de evaluare pe baza carora puscariasii pot pleca acasa pentru 24 de ore sau pentru doua – trei zile. „Eu am martori ca in penitenciar unii agenti iau bani de la detinuti pentru a favoriza plecarile acasa ale condamnatilor. Agentii sunt cei care fac propunerile catre comisia de liberari si, in functie de ce spune acel agent, un detinut poate iesi in invoire sau nu. Agentii iau in jur de doua – trei sute Euro pentru o astfel de propunere de invoire. Am probe in acest sens prin care pot sa dovedesc ca in penitenciar se fac favoritisme”, a spus Marcel Afrasinei, intr-o discutie purtata cu reporterii ZIUA de Iasi.
Detinutul a mai sustinut ca posturile cele mai bune pentru detinuti, adica la bucatarie, la club, spalatorie sau la croitorie sunt ocupate de puscariasii care sunt prieteni cu angajatii unitatii de detentie. Principala nemultumire a lui Afrasinei este aceea ca pe baza noii legi de executare a pedepsei, pleaca in vizite acasa doar un anumit numar de detinuti, care sunt aproape de fiecare data aceiasi. „Eu, cu toate ca sufar de diabet si sunt inapt pentru munca, am semnat o declaratie pe propria raspundere ca accept sa muncesc tocmai pentru a putea primi si eu o invoire ca toata lumea. Pe baza acestei noi legi mi se poate permite o asemenea invoire. Am avut chiar o propunere pozitiva din partea unui agent, dar comisia mi-a respins invoirea. Din comisie face parte domnul colonel Ioan Chitosca (director adjunct – n.r.) si acesta m-a amenintat inca de la inceput ca atata vreme cat dumnealui va fi la conducerea penitenciarului, eu nu voi avea zile bune aici”, a mai relatat Afrasinei. Acesta a mai sustinut ca detinutii de etnie rroma sunt discriminati in penitenciar si sunt tratati total diferit fata de ceilalti detinuti. Conducerea penitenciarului iesean infirma toate acuzatiile lansate de Afrasinei. „Din aceasta comisie care dispune invoirea unui detinut pentru o zi sau doua fac parte mai multe persoane care analizeaza intreaga activitate a detinutului propus pentru invoire. O singura persoana nu poate decide daca un detinut poate pleca acasa sau nu. In cazul lui Afrasinei, noi l-am recompensat prin alte metode pentru activitatile facute in penitenciar. Daca imi aduce cineva probe ca in penitenciar se iau bani pentru astfel de propuneri, voi lua masurile adecvate in cel mai scurt timp”, a spus Marius Vulpe, directorul penitenciarului iesean.