National

Acum, ca nu mai este presedinte, Basescu a devenit EXPERT. „Romania este mai expusa decat Polonia”

Publicat: 29 dec. 2015
1

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit despre amenintarea Rusiei fata de Romania, declarand ca NATO trebuie sa isi miste echipamentele pentru a balansa puterea Federatiei Ruse in Crimeea. Basescu a spus ca Romania poate deveni numarul 1 din punct de vedere al responsabilitatilor si greutatii privind securitatii Europei.

„Acolo e aviatie masiva, sunt nave care pot transporta nave pe litoralul romanesc al Marii Negre in mai putin de 24 de ore. Aceasta forta a Rusiei in Crimeea trebuie balansata. Eu am spus ca NATO trebuie sa isi miste echipamentele logistice si militare in tari precum Romania, Bulgaria, Polonia, tarile baltice. Sa aduci militari e usor, e greu sa aduci rachete, artilerie si asa mai departe. Eu am sustinut amplasare de echipamente militare in Europa de Est. Tot eu am sustinut doua comandamente: unul de batalion pentru acoperirea nevoilor de batalion ale NATO dar si unul de divizie si formand o noua mare unitate NATO pe flancul Vestic. Pentru noi nimic nou sub soare. Rusii reactioneaza desi stiau din 2012 ca asta era o decizie NATO luata deja. Probabil nu s-au asteptat la amploarea echipamentelor. E cel mai mare portavion existent in lume in Crimeea, acolo Rusia a concentrat putere militara care trebuie balansata”, a declarat Basescu.

Citeste si Traian Basescu: Ciolos sa amane reducerea TVA si majorarile salariale

Fostul presedinte a mai spus ca Romania are o relatie buna cu NATO.

„Romania are o relatie excelenta a Stratford. Eu va spun ca e o analiza pe fond buna dar cu o singura remarca: in trei ani Romania va investi 7 miliarde in modernizarea propriei armate, Romania va fi numarul 1 si nu Polonia. Pentru ca tamponul intre Romania si Rusia e doar Moldova, pe cand Polonia are un tampon mai larg, Ucraina. Si din Estul Ucrainei pana la frontiera Poloniei sunt 800 si ceva de km din Transnistria pana in Romania sunt doar 100 si ceva.

Citeste si Iata unde isi petrece sarbatorile Mircea Basescu

Romania din punct de vedere militar e mai expusa decat Polonia. Daca Romania va face sacrificiul necesar sa investeasca 5, 6 miliarde in securitate si sa isi echipeze armata cum trebuie, va deveni numarul 1 din punct de vedere al responsabilitatii si greutatii pentru securitatea Europei, dar depinde de deciziile politice”, a mai spus Basescu, in cadrul unei interventii telefonice intr-o emisiune TV.
Adauga un comentariu