International

Acordul privind imigrantii, denuntat de ONU

Publicat: 09 mart. 2016
1

Intentia UE de expulzare a tuturor migrantilor sirieni fara documente in Turcia si de repatriere a celor din alte tari decat Siria a fost criticata de Agentia ONU pentru Refugiati, care spune ca o astfel de masura incalca legislatia europeana si dreptul international.

Proiectul de acord dintre UE si Turcia privind migrantii din Orientul Mijlociu a fost aspru criticat de Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR). Potrivit proiectului de acord, toti imigrantii fara acte care trec din Turcia in Grecia vor fi retrimisi in Turica, costurile expulzarii urmand sa fie suportate de UE. Pentru fiecare sirian fara acte trimis in Turcia, Turcia va trimite in UE un migrant sirian cu actele in regula, aflat in taberele de refugiati din aceasta tara. Sirienii au drept internati-onal de protectie, dat fiind ca in tara lor se desfasoara un razboi civil. In ce priveste migrantii din alte tari care ajung in Turcia, acestia vor fi trimisi inapoi in tara de origine. In schimb, guvernul de la Ankara va primi 6 miliarde de euro, in loc de trei, din partea UE, pentru gestionarea crizei refugiatilor. De asemenea, cetatenilor turci li s-a mai promis dreptul de a cala-tori in spatiul comunitar fara vize, incepand cu iunie 2016.

De asemenea, procedurile de negociere a accederii Turciei in UE vor fi urgentate. Directorul UNHCR pentru Europa, Vincent Cochetel, spune insa ca acordul incalca legislatia si nu este o solutie eficienta pe termen lung. „Expulzarea colectiva este interzisa de Conventia Europeana privind Drepturile Omului. Un acord care ar fi echivalent cu o revenire generala a oricaror straini intr-o tara terta nu este conform cu legislatia europeana si nici cu dreptul international”, a declarat Cochetel. Acesta a atras atentia ca refugiatii nu sunt priviti cu ochi buni in Turcia, iar masarea lor in aceasta tara poate fi o sursa de tensiuni. „Rata de acceptare a refugiatilor afgani, sirieni si irakieni in Turcia este foarte scazuta, de circa 3%. Trimiterea inapoi a oamenilor care nu vor avea acces la protectie in Turcia ridica o serie de probleme in materie de drept international”, a spus reprezentantul ONU.

„Vom distruge modelul de afaceri al traficantilor de persoane care exploateaza suferinta persoanelor si vom impune ca sigura modalitate viabila de a ajunge in Europa este cea oferita de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio incurajare a cetatenilor sirieni de a plati traficantilor pentru a le asigura transportul pe Marea Egee”, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.
Adauga un comentariu