Actualitate

Acordul de mediu pentru Rosia Montana, un FALS GROSOLAN. ABUZURI la Institutul Geologic – UPDATE

Publicat: 20 oct. 2013
1

UPDATE 16:00 – „In procesul de extragere si prelucrare a minereurilor auro-argintifere de la Rosia Montana nu s-a folosit cianura. Lacurile cu cianuri care ar exista deja reprezinte un fals. Lacul de cianura care va fi construit ocupa o suprafata de aproximativ 400 de hectare. Malul stang al vaii Corna sunt roci permeabile strabatute de o serie intrega de fracturi. In partea superioara a bazinului Vaii Corna, peste rocile sedimentare se afla aglomerate vulcanice, andezitice, in care sunt acumulari foarte mari de apa. La fiecare zece metri intalnesti cate un izvor. Vreau sa spun ca partea superioara a bazinului Corna si versantul stang prezinta mari fenomene de instabilitate, alunecari de teren, falii, care pun in pericol iazul de decantare proiectat pentru viitoarea exploatare”, avertizeaza Aurel Santimbrean, geolog Rosia Montana.
„IGR a fost la Rosia Montana, a investigat zona Corna, iar in 2011, in urma acelei vizite in teren, dansii au dat un aviz favorabil. Amplasamentul Vaii Corna a fost investigat de mai multe institutii si a fost abrobat de Consiliul Marilor Baraje. Mai multi experti au studiat acest aspect, iar toate rapoartele au fost favorabile. Amplasamentul barajului este foarte sigur. Lucrul acesta a fost confirmat de Universitatea Bucure?ti, de Institutul Geologic Norvegian, care este cel mai de prestigiu la nivel european”, a spus Dragos Tanase, director Ro?ia Montana Gold Corporation.
Iata cateva exemple ale falsurilor legate de avizul favorabil al Institutului Geologic Roman:
Avizul oficial dat de IGR pentru emiterea acordului de mediu:
„Bazinul iazului de decantare nu prezinta falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita apartia unor infiltratii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare”
Concluzia reala a expertilor trimisi la Rosia Montana:
„In teren exista, cel putin in versantul stang, mai multe izvoare naturale care pot crea mari probleme din punct de vedere hidrotehnic iazului proiectat. (…) apar zone verticale de mare permeabilitate chiar sub barajul virtual, zone ce sugereaza existenta unei importante zone de faliere”
„Litoteca Nationala… terenul pe care este situata apartine SC Prospectiuni SA, societate concurenta cu capital privat (…) conducerea IGR nu a intreprins nimic…. s-au pus in pericol informatii de interes national, rezultatele cercetarilor geologice ale Romaniei pe parcursul a 120 de ani”.
Documente interne ale Institutului Geologic Roman (IGR) arata ca notele finale ale specialistilor care s-au deplasat la Rosia Montana pentru a prospecta zona cuprind cu totul si cu totul alte date decat cele prezentate in rapoartele oficiale ale institutiei. Una au spus specialistii, alta a aparut in avizul favorabil al Institutului Geologic Roman necesar pentru acordul de mediu la Rosia Montana.

De asemenea, deplasarea specialistilor de la Institutul Geologic la Rosia Montana a fost facut pe banii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Deplasarea geologilor a durat numai patru zile si s-a petrecut in luna decembrie 2011. In baza constatarilor de suprafata, ei au cerut o analiza in detaliu, care n-a mai avut loc. 
„In momentul in care finantezi un studiu, in mod clar il influentezi. Statul roman trebuia sa gaseasca surse de finantare pentru ca studiul sa fie neutru”, sustine consultantul in management Valentin Ionescu, potrivit realitatea.netAdauga un comentariu