Actualitate

Achitare spectaculoasa intr-un dosar al DNA! Un ofiter de politie a fost gasit nevinovat la Tribunalul Iasi! A fost urmarit pe facebook de procurori!

Publicat: 12 oct. 2016
1

@ Profilul de facebook al ofiterului de politie a fost urmarit cateva luni de anchetatorii @ I-au fost monitorizate inclusiv discutiile telefonice @ Tribunalul Iasi a luat ieri una dintre cele mai indraznete decizii din ultimii ani: a decis achitarea ofiterului pentru acuzatia ca a inchiriat masini catre diverse persoane, desi nu avea voie sa aiba activitati de natura comerciala @ Radu Ciobanu cauta clienti pe internet, carora le inchiria masini @ Pentru a nu inregistra veniturile suplimentare, incheia contracte de comodat @ Pentru infractiunile de fals in inscrisuri si participatie improprie la fals, judecatorii au aplicat procedura renuntarii la aplicarea pedepsei

Judecatorii de la Tribunalul Iasi au luat ieri o decizie cel putin indrazneata: au decis achitarea unui ofiter de politie trimis in judecata intr-un dosar instrumentat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi. Este una dintre singurele achitari pronuntate de judecatori intr-un dosar instrumentat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi in ultimii ani de zile.

Ionut Radu Ciobanu, ofiter in cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, a fost trimis in judecata pentru comiterea a doua infractiuni de efectuare de operatiuni comerciale, ca acte de comert, incompatibile cu functia, doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si doua infractiuni de participatie improprie la fals intelectual.

Judecatorii au schimbat incadrarea juridica facuta initial de procurori si au stabilit ca in mod corect ofiterul ar fi trebuit cercetat pentru: o singura infractiune de efectuare de operatiuni comerciale ca acte de comert incompatibile cu functia, o singura infractiune de fals in inscrisuri sub semnatura privata si o singura infractiune de participatie improprie la fals intelectual.

Politistul a primit doar un avertisment

Astfel, instanta de judecata a considerat ca principala acuzatie adusa politistului, efectuarea de operatiuni comerciale incompatibile cu functia, nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege. Acesta este temeiul de drept invocat de instanta de judecata pentru achitarea lui Radu Ciobanu, respectiv art. 16 alin 1, lit. b, Codul de procedura penala. Practic, instanta nu a stabilit ca fapta nu ar exista.

„În temeiul dispozitiilor art. 17 alin. 2 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin.1 lit. b Cod procedura penala, achita inculpatul Ciobanu Radu Ionut pentru infractiunea de efectuare de operatiuni comerciale, ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau însarcinarea pe care o îndeplineste o persoana ori încheierea de tranzactii financiare, utilizând informatiile obtinute în virtutea functiei, atributiei sau însarcinarii sale, prev. de art. 12 alin.1 lit. a din legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal ( 54 de acte materiale )”, se arata in decizia judecatorilor.

In ceea ce priveste restul acuzatiilor, cele care privesc falsificarea actelor de inchiriere a autoturismelor, instanta de judecata a considerat ca nu exista un interes public in pedepsirea acestor infractiuni, avand in vedere gravitatea scazuta si scopul urmarit, si a aplicat procedura renuntarii la pedeapsa. Politistul incheia anumite contracte de comodat cu persoanele care de fapt plateau pentru a inchiria autoturisme. Din punct de vedere juridic, instanta de judecata a facut o analiza demna de luat in calcul de doctrina judiciara, indiferent daca solutia este corecta sau nu.

„În baza art. 81 alin. 3 Cod penal, aplica inculpatului Ciobanu Radu Ionut un avertisment si îi atrage atentia asupra conduitei sale viitoare, în sensul de a nu mai comite infractiuni, precum si asupra consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni: posibilitatea condamnarii sale, respectiv lipsa posibilitatii de a mai beneficia de institutia renuntarii la aplicarea pedepsei”, au completat judecatorii.

Acuzatiile procurorilor

De la inceputul anului 2014, Ionut Ciobanu a fost monitorizat indeaproape de ofiterii de combatere a infractiunilor de coruptie si de lucratorii din cadru Serviciului Roman de Informatii (SRI). I-au fost ascultate convorbirile telefonice si a fost supravegheat prin mijloace specifice. A fost verificate inclusiv discutiile pe care acesta le-a avut pe facebook. In octombrie 2014, procurorii de la DNA Iasi au luat masura controlului judiciar impotriva lui Radu Ciobanu. Oamenii legii sustin ca in perioada 19 august 2014/22 septembrie 2014, ofiterul de politie s-a ocupat cu inchirierea de autoturiseme catre diferite persoane, pentru a obtine diferite sume de bani. In documente, Ciobanu scria ca autoturismele sunt date cu titlul gratuit.

„În perioada 11 mai 2013 – 07 august 2014, inculpatul Ciobanu Radu-Ionut a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia sa de ofiter de politie judiciara, ce au constat în închirierea (cedarea folosintei cu titlu oneros) de autoturisme catre diverse persoane, în scopul obtinerii de bani pentru sine. Clientii erau racolati fie prin intermediul unor anunturi online, fie prin intermediul unui cont de Facebook sau al unui post telefonic. Pe lânga pretul solicitat pe zi (pret ce varia între 18 si 28 euro/zi, în functie de durata închirierii), inculpatul solicita clientilor si o garantie de 100 sau 150 euro”, au declarat procurorii de la DNA.

„Pentru a disimula o parte din activitatile ilegale pe care le desfasura, în perioada 11 mai 2013 – 15 aprilie 2014, inculpatul Ciobanu Radu-Ionut a întocmit în fals 8 contracte de comodat, cu titlu gratuit, pe care le-a semnat împreuna cu persoanele care au închiriat autoturismele, pentru ca acestea sa le foloseasca în vederea producerii de consecinte juridice, respectiv justificarea în fata organelor de politie a dreptului de folosinta asupra autovehiculelor închiriate”, au completat anchetatorii.

De asemenea, oamenii legii mai sustin ca, pe data de 21 mai 2013, politistul a determinat un notar public sa falsifice, fara vinovatie, un contract de comodat, pentru care se atesta ca a imprumutat in mod gratuit un autoturism unei alte persoane. Ieri, instanta de judecata a anulat toate contractele incheiate de politist. Sentinta nu este definitiva. Cel mai probabil, procurorii de la DNA Iasi o vor contesta.
Comentarii
  • A fost o decizie corecta, integră si demnă de respect!!!!
    S-a făcut dreptate!!! Decât să-și dea fiecare cu parerea la adresa justiției, mai bine s-ar lua legătura cu avocatul cauzei, doamna Nanea Diana (tel: 0741397059) pentru evidențierea circumstanțelor ce a condus la adoptarea acestei decizii foarte corecte.

  • Nu înțeleg de ce presa scrisa alege sa’si manipuleze publicul punând titluri care oferă o imagine distorsionata asupra realității de drept. În primul rand, ,,achitarea spectaculoasa” este consecință unei analize corecte și în temeiul legii. Întreaga poveste a acestui ofițer constituie exemplul cel mai elocvent că DNA-UL ,în loc sa urmărească adevărații infractori e mai bine sa dea înainte ,cu acuzații false și care nu dovedesc nimic, acest ofițer a fost doar o victima , a trebui sa fie tarat prin tribunale pe nedrept,iar întreaga poveste trebuie sa dea de gândit în privința DNA-ULUI. Nu mai căutați subiecte „incendiare” acolo unde nu sunt,faceți anchete în privința structurii interne a DNA-ULUI, alea vor fi incendiare. Dumnezeu a făcut dreptate, instanța de judecată a făcut dreptate.

  • Acest articol este dovada clara a unei manipulări din partea ziaristului acesta de care nici n am auzit și mai ales din parte Dna’ului care trebuie sa și păstreze credibilitatea. Lăsați acest ofițer de politie sa și facă treaba , tocmai ca nu s’a lăsat manipulat ,s’a încercat sa fie ,,eliminat”. Greu de crezut in România ,însă justiția și a făcut treaba. În plus el ar trebui sa fie despăgubit ,mai ales pentru daunele morale aduse . Nu e ușor ,psihologic vorbind sa fii hărțuit, acuzat ,etichetat pentru ceva care nu ești vinovat. RUȘINE, SA ȚI FIE ,AȘA ZISULE, ZIARIST, induci oamenii în eroare. Caută subiecte de ce tara asta merge atat de prost și cu siguranță ,printre factorii nocivi, mediatic vorbim ,îți vei găsi și tu numele.

Adauga un comentariu