Actualitate

Acesti OAMENI au venit la Iasi cu cea mai TARE veste pentru intreaga tara. Ei pot salva un fenomen, unic in toata Europa si care exista doar in Romania – GALERIE, FOTO, VIDEO

Publicat: 16 sept. 2016

@ Timp de cateva zile, la Iasi au fost prezenti reprezentanti ai Institutul National de Cercetare-Dezvoltare (INCD) pentru Protectia Mediului Bucuresti @ Acestia au venit cu cea mai tare veste pentru intreaga tara! @ Ei pot salva un fenomen al naturii, unic in toata Europa si care exista doar in Romania @ Inventia lor practica este legata de salvarea sturionilor salbatici, specie care a aparut acum mai bine de 200 milioane de ani, fiind multa vreme contemporani cu dinozaurii @ Acum, doar România si Bulgaria detin, înca, singurele populatii viabile de sturioni din Europa @ Cauzele principale pentru acest fenomen sunt: pescuitul excesiv si comertul ilegal cu caviar provenit de la acestia

La Palatul Culturii se incheie, astazi, cea de-a VII-a editie a Târgului International de Inventii si Idei Practice INVENTINVEST si Conferinta de Hidrogeologie intitulata „Certitudini si incertitudini în cercetarea si utilizarea resurselor de apa subterana„. Organizata de Asociatia Hidrogeologilor din România, a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Geologie si Geofizica si are ca co-organizatori fiind Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) – Facultatea de Geografie si Geologie, Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi – Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului alaturi de Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, în parteneriat cu Societatea Hidrologilor din România, manifestarea prezinta o serie de inovatii de exceptie. La acest targ international de inventica au fost invitati profesionisti care prezinta lucrari concrete si nu simple postere.

Salvatorii unei specii aparute in urma cu sute de milioane de ani

Astfel, printre invitatii prezenti s-au aflat si reprezentanti ai Institutul National de Cercetare-Dezvoltare (INCD) pentru Protectia Mediului Bucuresti. Acestia au venit cu cea mai tare veste pentru intreaga tara: ea poate salva un fenomen, unic in toata Europa, si care exista doar in Romania. Inventia lor practica este legata de salvarea sturionilor salbatici, specie care a aparut acum mai bine de 200 milioane de ani, fiind multa vreme contemporani cu dinozaurii. Acum, doar România si Bulgaria detin, înca, singurele populatii viabile de sturioni din Europa, iar cauzele principale pentru acest fenomen sunt: pescuitul excesiv si comertul ilegal cu caviar provenit de la acestia.

Citeste si:   Peste 10.000 de ieseni prezenti la Noptea Muzeelor. Palatul Culturii, cel mai vizitat – GALERIE FOTO,VIDEO

„La acest salon de inovatie prezentam doua inventii: doua statii de monitorizare a sturionilor care sunt montate pe tronsonul Dunarii intre Calarasi si Braila. Ceea ce facem noi aduce beneficii intregii Europe, deoarece sturionii salbatici se mai gasesc pe teritoriul tarii noastre si, cu ajutorul inventiei noastre, putem combate si braconajul la aceasta specie. Practic, ceea ce facem noi nu intervine in circulatia vaselor pe Dunare si aduce o serie de elemente de plus valoare inclusiv firmelor private care si-ar dori sa investeasca in ceea ce am realizat noi”, a declarat Ionel Neacsu, asistent cercetare la INCD Bucuresti. 

Cum sunt protejati sturionii salbatici de pe Dunare

Trebuie reamintit ca, anul trecut a marcat un deceniu de când sturionii din Dunare sunt protejati printr-o prohibitie totala, în România. Interdictia se aplica, de asemenea, si pentru vânzarea de produse precum: carnea si caviarul.

Citeste si:   Targ International de Inventii si Idei Practice, la Universitatea Tehnica

„Pescuitul sturionilor este interzis si în celelalte tari de pe coasta Marii Negre. Turcia a interzis pescuitul sturionilor sub zece kilograme înca din 1958, iar din 1996 a fost interzis total pescuitul sturionilor. Interdictia este în vigoare si în Ucraina din 1996, în Georgia din 1967, în România din 2006 si în Bulgaria din 2011. În Rusia exista interdictia de a pescui moruni în Marea Azov înca din 1985, iar din 2005 este interzis pescuitul tuturor speciilor de sturioni, inclusiv din Marea Neagra. În plus, Rusia doreste sa extinda aceasta interdictie si pentru Marea Caspica. Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie”, au mai aratat specialistii prezenti la Târgul International de Inventii si Idei Practice INVENT-INVEST.

Citeste si:  Premiera pentru Romania! Targ international de inventii si idei practice la Iasi
Adauga un comentariu