Actualitate

Acestea sunt gaurile negre care distrug bugetul Iasului. Detalii socante!

Publicat: 20 iun. 2014
1

@ Ultimul raport financiar facut la companiile subordonate municipalitatii a scos la iveala un adevarat dezastru economic @ Doua dintre societatile controlate de alesii locali au adus pierderi uriase de aproape 5 milioane de euro numai intr-un singur an @ Folosirea companiilor in alte scopuri decat au fost ele destinate, dar si contractele paguboase incheiate intentionat cu diversi oameni de afaceri au dus spre un faliment iminent

Doua dintre companiile subordonate municipalitatii sunt adevarate gauri negre pentru banii iesenilor. Este vorba despre Centrala Electrica de Termoficare Iasi, care desi se afla in insolventa, a provocat pierderi de aproape 20 milioane de lei. De cealalta parte, Regia Autonoma de Transport Public a adunat pierderi de 4 milioane de lei si se indreapta spre falimentul sigur. De retinut ca aceste pierderi sunt inregistrate intr-un singur an, bilantul financiar fiind asemanator si in anii precedenti.
Aceste lucruri au fost scoase la suprafata in urma unui raport financiar facut la toate societatile si regiile subordonate Primariei Iasi. Mai mult, toti cei 9 operatori economici ai municipalitatii nu au reusit sa acopere aceste pierderi substantiale.

Citeste si: Cea mai mare escrocherie din istoria recenta a Iasului: lovitura de 80 de milioane de euro

Citeste si: EXPLOZIV! Documente incendiare. Orasul Iasi a fost amanetat – FOTO

„In urma analizei principalilor indicatori economico-financiari realizati de operatorii economici cu patrimoniu integral sau majoritar de stat in subordinea Municipiului Iasi se constata ca, in anul 2013, veniturile totale au fost in suma de 251.360.317 de lei, din care subventii si transferuri sunt in suma de 27.876.303 de lei, cheltuielile totale sunt in valoare de 271.698.908 de lei, cu profit brut de 3.805.019 de lei si o pierdere bruta de 24.143.610 de lei. Numarul operatorilor economici care au inregistrat la finele anului 2013 profit brut a fost de 7, iar a celor care au inregistrat pierderi a fost de 2. Cheltuielile totale efectuate sunt cu 8,09% mai mari decat veniturile totale realizate”, se arata in raportul intocmit de Maria Simionescu, director general al Directiei Economice si Finante Publice Locale. Pe langa CET SA si RATP Iasi, ceilalti operatori economici analizati sunt Citadin, Ecopiata, Fotbal SA, Salubris, Servicii Publice Iasi, Tehnopolis si Termo-Service.

Cum au fost adunate datoriile de sute de milioane de lei

Dezastrul financiar de la RATP Iasi se intampla mai ales din cauza gratuitatilor de transport oferite celor aproape 30.000 de pensionari din Iasi. Conform protocolului, Primaria Iasi ar trebui sa deconteze lunar aceste gratuitati, insa platile sunt incomplete si nu sunt facute la timp. Lipsa incasarilor in cazul RATP a dus mai departe la imposibilitate efectuarii platilor catre furnizori, totodata si la majorarea continua a penalitatilor. In total, datoriile se ridica la 180 milioane de lei, din care circa 40 milioane reprezinta restantele pentru contributiile sociale ale celor 1.200 de angajati ai regiei de transport. De aici a rezultat cresterea constanta a biletului si abonamentului de calatorie. Sefii din Palatul Roznovanu au anuntat deja ca RATP va intra in insolventa, iar serviciul va fi preluat de Compania de Transport Public Iasi.

Citeste si: Dezvaluirile directorului bagat la puscarie de Nichita – FOTO

Citeste si: Revolta la Iasi! Toti angajatii de la RATP sunt obligati sa-si dea demisia

„Cauzele care au influentat nivelul pierderilor sunt cresterea pretului la energie, gaze si petrol, insolventa CET, majorarile si penalitatile pentru plati neachitate la termen, obligativitatea prestarii serviciului de transport public local chiar si in conditiile inregistrarii unor efecte economice negative asupra activitatii sale”, se mai arata in raportul Directiei Economice si Finante Publice Locale.

De cealalta parte, caderea CET Iasi a avut mai multe puncte importante. Pana la intrarea in insolventa cu scandal a companiei, achizitiile de carbuni la preturi de 5 ori mai mari fata de cel al pietei, sponsorizarile banesti facute catre echipa de fotbal Poli Iasi sau firmele capusa controlate de sefii regiei au dus la datorii istorice de 650 milioane de lei pentru CET SA. Asta a dus la o crestere brusca a pretului gigacaloriei cu 60 la suta, pana la 265 de lei pentru gigacaloria platita de populatie. Aici trebuie mentionat si faptul ca prejudiciul adus creditorilor nu va putea fi acoperit tinand cont ca valoarea patrimoniului ramas in administrarea societatii de termoficare este de 5 ori mai mica fata de totalul datoriilor. In acest caz sunt in curs de judecare mai multe dosare penale.

Citeste si: A murit RATP! Compania de Transport Public a inviat
Comentarii
  • dar de ce nu se sechestru asiguratoriu pe averea administratorilor conform legii asa cum se pune problema la firmele private?

  • dar de ce nu se pune sechestru asiguratoriu pe averea administratorilor conform legii asa cum se pune problema la firmele private?

  • Consumatorii E. ON , au vazut pe acea factura stufoasa , ca exista o suma care se refera la sistemul centralizat de incalzire . Sunt blocuri debransate in totalitate de la sistemul centralizat de incalzire . Acea suma are legatura cu Centrala Electrica de Termoficare ? Protectia Consumatorului ar trebui sa cerceteze daca nu este un abuz , o hotie , deoarece majoritatea iesenilor nu mai au de aface cu sistemul centralizat .

  • HUOOOOOOOO,,,NECHITA,,,,AI DISTRUS IASUL,,,ai distrus mii de famulii!!ALOOOOOOOOO DNAAAAAAAAAAAA!!Nu se face lumina si la Iasi!!,,,Primaria acopera in continuare hotiiile acum in colaborare cu DALKIA!!Au adus MISOGINII de francezi la Iasi sa fure ca in codru,,,in Franta natala nu au putut face asta!!S-a gasit Nicjita si acolitii lui sa faca pe desteptii,,,,astept sa te vad la parnaie parsivenie de om!!,,,nu mergea CET suficient de bine,,ai distrus tu tot,,ai furat de la oameni,,furi in continuare,,,toata lumea sufera,,,ai pus gheara pe JUSTITIE la Iasi,,,acu’ distrugi si ce a mai ramas din CET,,,lasi pe drumuri si ultimele FEMEI care au lucrat ani de zile acolo si ca si celelalte dinainte ti-au umplut SACII cu banet muncind din greu acolo!!!mancate-ar viermii,vierme ce esti!!!!te asteapta surprize mari,,,,un grup de care inca nu ai auzit a gasit portita care sa te infunde pe veci scarba!!LUPT PENTRU LIBERTATE!!JOS DICTATURA LA IASI!

Adauga un comentariu