Actualitate

Acesta este locul care ascunde cele mai multe secrete din Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 04 dec. 2013

@ Putini dintre cei care trec zilnic pe langa acest loc cunosc trecutul maret al imobilului @ Cu toate ca este vorba despre un spatiu important, astazi a ramas doar o simpla amintire @ Colectii inedite si unice, documente valoroase, toate puteau fi vizitate, acum aproape un secol, intr-o cladire aflata chiar pe bulevardul Carol I, langa Universitatea Al. I. Cuza

Acum aproape 100 de ani, in 1916, celebrul istoric si profesor Orest Tafrali, care era deja de trei ani titularul Catedrei de Arheologie si Antichitati de la Universitatea din Iasi, punea bazele Muzeului de Antichitati.

„In 1922 se cumpara la pretul de 1.350.000 lei, la acea vreme, localul din strada Carol 16. Aici au fost aduse obiectele istorice din vechea colectie Beldiceanu – Butureanu, pana atunci pastrate in conditii improprii in subsolurile Universitatii, colectia adunata de profesorul Teohari Antonescu si obiectele descoperite de Hubert Schmidt la Cucuteni – Baiceni in anii 1910 – 1911. Expozitia, organizata pe criterii tipologice si de provenienta, cu dulapurile sale greoaie, semana cu multele colectii particulare, heteroclite, raspandite in tara. De-a lungul anilor, Tafrali a despus eforturi pentru sporirea patrimoniului muzeal. Astfel, pe langa materialele provenite de la sapaturile arheologice pe care chiar el le-a intreprins, patrimoniul muzeului s-a imbogatit prin aducerea unor descoperiri intamplatoare precum tezaurele de la Voinesti, Hodora sau Cotnari. De asemenea, la Muzeul de Antichitati au ajuns si obiecte sau documente din perioada domnitorilor Petru Rares sau Ghica Voda. O achizitie importanta este si celebrul tezaur gasit in 1923 la Cucuteni sau colectii de monede si obiecte arheologice cedate de Biblioteca Central Universitara„, arata in istoricul Muzeului de Antichitati din Iasi, realizat de Rodica Radu. Pe de alta parte, tot in baza unor documente ale vremii, se arata ca edificiul cultural era unul foarte apreciat si vizitat de mii de persoane. „Deschis publicului doar doua zile pe saptamana, muzeul a avut numerosi vizitatori. Numai in anul 1935, cu ocazia «Lunii Iasului», i-au trecut pragul 10.000 persoane”, se arata in documente.

Mai mult, in anul 1926, tocmai ca o dovada a prestigiului de care se bucura, inclusiv in Europa, sunt cerute date despre institutie chiar de catre Oficiul International al Muzeelor, de pe langa Institutul International de Cooperare Intelectuala de la Paris – Franta, in vederea unei colaborari internationale. Din pacate, dupa anul 1945, activitatea muzeului de pe Copou este sistata. Toate obiectele sunt mutate in alte diverse imobile din Iasi, precum Institutul de Arheologie sau la Palatul Culturii. In plus, dupa 2010, Universitatea Al. I. Cuza a decis sa modifice cladirea. Cu toate ca atunci, numeroase personalitati culturale locale au solicitat ca aici sa functioneze Muzeul UAIC, imobilul a fost transformat in Biblioteca Austria.
Comentarii
  • nu-i rau nic asa, fata de alte cladiri care se naruie, aceasta este in picioare, amenajata si functionala, pe vremea studentiei mele acolo era biblioteca de stiinte sociale. Macar de s-ar face tot atat si pentru Muzeul de stiintele naturii, care tot de UAIC apartine, mai faceti sapaturi, poate se misca ceva

Adauga un comentariu