Actualitate

Acest secret arunca in aer Universitatea Al. I. Cuza! Nimeni nu se astepta la o asemenea veste!

Publicat: 15 aug. 2014
1

@ Unii dintre cei mai importanti parteneri de afaceri ai Universitatii Al. I. Cuza din Iasi au pus la cale un plan care poate provoca cutremure serioase in mediul academic @ Planurile de atac au inceput deja sa aiba rezultate considerabile @ Desi a implementat unul dintre cele mai revolutionare proiecte de cercetare din Romania, acum, universitatea ieseana este obligata sa plateasca datorii de care nimeni nu stia @ Pentru ca au primit banii cu intarziere, firmele partenere in contractele de furnizare a echipamentelor vor acum dobanzi si penalitati @ O firma din Bucuresti a castigat deja peste 5,6 miliarde lei vechi

Universitatea Al. I. Cuza
este in pragul unui dezastru fara precedent. Desi problemele financiare au mai disparut in ultima vreme, au inceput sa apara tot felul de firme care au dat in judecata institutia de invatamant superior pentru recuperarea unor presupuse datorii provenite din contracte anterioare. Sumele cerute nu sunt mici deloc. Trebuie mentionat ca universitatea a fost in criza in perioada 2010/2012. A ajuns in acea situatie pentru ca a fost nevoita sa achite din fonduri proprii sumele datorate furnizorilor. Mai exact, Universitatea Al. I. Cuza a depus mai multe proiecte cu finantare europeana si dupa ce au fost aprobate nu au mai fost facute platile de catre Uniunea Europeana. Contractele cu furnizorii erau deja semnate, platile trebuiau facute, insa a fost un blocaj pe fonduri europene si s-a ajuns la intarzieri mari la plata facturilor. Acum, furnizorii din acea perioada si-au dat seama ca mai au de incasat penalitati si dobanzi ca urmare a intarzierilor cu care au fost achitate datoriile. Astfel, firmele care au avut contracte cu universitatea au inceput sa deschida procese pe rolul instantelor de judecata iesene pentru aceste datorii provenite din penalitati si dobanzi. Sumele nu sunt mici deloc, iar universitatea ar putea ajunge din nou in blocaj financiar. Pe data de 6 iunie 2014, una dintre firmele care au vandut aparatura de laborator extrem de scumpa catre Universitatea Al. I. Cuza a castigat la Tribunalul Iasi suma de 561.000 lei. „Admite actiunea promovata de catre reclamanta SC Nitech SRL in contradictoriu cu parata Universitatea Al. I. Cuza Iasi. Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 561.372,18 lei, reprezentand penalitati de întarziere, si suma de 6.486,66 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”, se arata in decizia judecatorilor.

Proiect de peste 7,2 milioane euro

Unele dintre datorii provin dintr-un proiect de cercetare cu totul revolutionar pentru invatamantul superior din Romania. Este vorba de proiectul denumit Centrul Integrat de Studii in Stiinta Mediului (CERNESIM) pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est, derulat prin programul POS CCE Axa 2. Obiectivul acestui proiect era acela de a dezvolta capacitatea de cercetare in cadrul universitatii pe segmentul stiintelor care privesc mediul. In cadrul proiectului, au fost dotate cinci laboratoare si au fost construite mai multe centre de cercetare. Valoarea totala a investitiei a fost de 32.009.409 lei, aproximativ 7,2 milioane euro. Perioada de implementare a fost 28 septembrie 2010/27 martie 2014. Dupa ce Nitech SRL a deschis procesul la Tribunal, inca o firma cere dobanzi si penalizari de la Universitatea Al. I. Cuza. Este vorba de societatea Valdo SRL din Iasi. Solicita despagubiri de 83.437, reprezentand penalitati contractuale dintr-o intelegere care a avut loc pe data de 2 aprilie 2012. Reprezentantii universitatii au cumparat in cadrul proiectului mentionat un echipament special realizat la comanda in Marea Britanie, denumit spectometru PTR-TOF-MS produs de Technology Ltd. Acest aparat este capabil sa realizeze determinari simultane de metale grele prin procedeul de absorbtie atomica din probe lichide si solide. Pretul vanzarii a fost de 1.024.040 lei. Echipamentul a fost livrat intr-o perioada de 8 luni de la data semnarii contractului, iar pretul trebuia achitat in 45 zile de la receptie. Pentru ca in acea perioada au fost blocaje cu privire la banii care trebuiau sa vina catre universitate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, s-a ajuns la intarzierea platilor catre furnizorii de echipamente din contracte. „Motivat de atitudinea contractuala necorespunzatoare a paratei care cu rea-credinta a executat cu intarziere obligatia de plata a pretului vanzarii, am procedat la aplicarea penalitatilor contractuale la sumele achitate cu intarziere, rezultand un sold final al acestor penalitati in cuantum de 83.437 lei”, se arata in actiunea celor de la Valdo SRL.

Universitatea nu avea nicio vina

Pe de alta parte, reprezentantii universitatii ii acuza de rea-credinta pe cei care au introdus astfel de actiuni in instanta pentru a cere dobanzi din acele contracte. Asta pentru ca toata lumea stia de la inceput ca exista anumite riscuri ca platile sa fie facute cu intarziere. Mai ales ca Universitatea Al. I. Cuza nu are nicio vina avand in vedere ca banii au venit cu intarziere de la organismele de finantare europene. „Cum finantarea acestui gen de proiecte s-a derulat cu mare greutate si cu intarzieri considerabile, culminand cu suspendarea ei la nivel national, chiar pe perioada derularii contractului de furnizare mentionat, aspect care a fost de notorietate la momentul respectiv, toate obligatiile de plata fata de partenerii nostri economici, inclusiv fata de creditoarea SC Valdo SRL, au fost afectate prin imposibilitatea noastra financiara de a onora la timp platile contractuale, dar fara nicio culpa a institutiei noastre”, au precizat reprezentantii universitatii in intampinarea depusa la dosar. Prin aceste proiecte europene care s-au derulat la institutia de invatamant superior iesean a crescut prestigiul academic al unitatii si au fost aduse importante sume de bani in Iasi. Universitatea ar putea avea serios de suferit daca acum partenerii de afaceri implicati in acele proiecte se intorc pentru ca si-au adus aminte ca mai au de recuperat dobanzi provocate de intarzierile la plata.
Comentarii
  • Sa-i verifice pe toti care au supt de la contractul asta,CERNESIM,sa se vada cum se castiga bani 70-80 de ore pe zi(24 h),sa se extinda controalele si la POSDRU-uri,sa se vada cum aceste tipuri de contracte au fost vaci de muls pentru cei din administratie,personal/salarizare,financiar/contabilitate,achizitii + alte departamente asa zis specializate in atragerea de fonduri europene,mai mult sau mai putin gandite/aprofundate,unele dintre ele aducand doar pierderi in fapt,pe termen lung.Dar sunt sigur ca nu o sa se faca nimic.Poate acum ,cand fostul sef dela curtea de conturi nu mai e prof.la Cuza,de fapt el nu mai e de loc.

  • Este o bună ocazie pentru ca lumea să observe cum funcționează sistemul de achiziții publice în România. Acele SRL-uri de apartament sunt firme de casă(preferate) ale celor de achiziții publice. Adaosurile practicate de aceste SRL-uri sunt comparabile cu prețurile produselor achiziționate. De cele mai multe ori nu oferă consultanță în punerea în folosință și nici servicii de întreținere, sunt simple SRL-uri paravan. Acum cer despăgubiri din simplul motiv că pot mulge și mai mulți bani de la stat. Actualul sistem de achiziții publice permite unor entități parazite să încaseze legal profituri comparabile cu prețurile produselor intermediate ceea ce înseamnă că producătorii de tehnologie înaltă nici măcar nu pot visa la profiturile intermediarilor căpușă.

  • GOLANEALA, UAIC NU ARE NICIO VINA DACA BANII LE-AU VENIT TARZIU. VINOVATI SUNT CEI DE LA FINANTE MINISTER INVAVATMANT. PUNC! LUPTATI SI NU VA LASATI, ACESTI BANII INTRA IN CAMPANIA PMP A LUI BASE SI PDL CU PNL. PUNCT!

  • Trebuie facuta curatenie in achizitiile publice!!. Toate firmele castiva foarte mult.Mereu firma Nitech SRL – a facut presini si a platit bani grei celor care faceau achizitii -sa fie achizitionate echipamente de la ei – cu toate ca pe piata exista si alte firme care au echipamente mult mai bune, dar din cauza „pilelor” nu pot castiga licitatiile. Iar procurorii si judecatorii- cred ca si ei au primit „spaga” sa le de-a castig celor de la Nitech.In general in proiectele cu fonduri europene banii vin mai greu, se stie. Faceti verificari si vedeti unde exista „SPAGA”. Dar cine sa faca aceste verificari?????

  • Asaaa…deci universitatea cumpara ceva si plateste cu intarziere, cu alte cuvinte furnizorii aia le finanteaza proiectul un timp pana vin banii de la UE? Eu propun sa plateasca penalitatile tot furnizorii:))

    • Presupuneri fara cunostinte in multe cazuri. Firmele din domeniu, oricare ar fi alea sunt firme mari – nu de apartament. Daca vorbim de poscce. Cat despre interese/spagi nu stiu, nu ma pronunt. Un proiect pos insa pentru cei ce nu stiu este monitorizat de multe comisii si trece prin multe verificari. Nu e ca si cum ai cumpara un pix. Iar daca au trecut de ele au folosit parghiile legale. Asa se face evolutie, cine opreste o firma sa depuna oferta la o licitatie publicata on line ?

Adauga un comentariu