Local

Acest primar a decis sa-si falimenteze comuna. Iata cum si-a propus sa faca asta – FOTO

Publicat: 04 oct. 2015

@ Primarul din Cotnari a facut pana acum tot posibilul pentru a impiedica dezvoltarea companiei care a angajat sute de oameni din comuna si plateste taxe de ordinul miliardelor la bugetul local

Este greu de deslusit ce a fost in mintea acestui primar atunci cand a decis sa puna piedici unui proiect de dezvoltare a uneia dintre cele mai mari companii din judetul Iasi. Este vorba despre Vasile Baeanu, primarul comunei Cotnari, care, in ultimele luni, creaza probleme cunoscutei companii de vinificatie care-si desfasoara activitatea in zona. Asta in conditiile in care Compania Cotnari a absorbit cea mai mare parte a fortei de munca din comuna si nu numai si plateste anual la bugetul local al primariei conduse de Baeanu milioane de lei, sub forma de taxe si impozite.

Citeste si: Cloaca din primarie care a bagat in buzunare 12,5 miliarde din fonduri UE – FOTO

Faptul ca Baeanu nu are calitati de gospodar si nu stie sa foloseasca cum trebuie respectivele resurse financiare, cheltuind prost banii publici, creeaza probleme locuitorilor care l-au ales si vor decide peste aproximativ jumatate de an, la alegerile locale, daca-l vor mentine pe functie. Pana atunci, se cuvine sa explicam ce demersuri a facut Baeanu pentru a impiedica dezvoltarea Companiei Cotnari. Astfel, in urma cu cateva luni, Compania Cotnari a conceput un proiect de extindere si modernizare a uneia dintre cele mai importante linii de productie, cea cunoscuta sub numele de Crama Axinte.

Deoarece halele de productie de la Crama Axinte au devenit neincapatoare, pentru o noua linie de imbuteliere si alte utilaje necesare procesului de productie, Casa de Vinuri Cotnari a solicitat primariei comunei, concesionarea unei suprafete de 2.500 metri patrati, situata exact langa Crama Axinte. Suprafata este detinuta fara documente de proprietate sau fara vreun contract de arenda, de inchiriere sau de concesionare, de un cetatean din comuna pe nume Tudor Gorghe. Compania Cotnari a depus, in urma cu cateva luni, cererea de concesionare a suprafetei respective. De asemenea, Compania Cotnari era dispusa sa achizitioneze terenul oferind pretul pietei, dupa efectuarea unui raport de evaluare. Dar primaria a refuzat sa sprijine Compania Cotnari. Pentru a refuza cererea companiei, primaria a mintit, spunand ca terenul urmeaza sa fie retrocedat.

„Suprafata de 2.500 metri patrati, situata in intravilanul localitatii Cotnari, nu se afla in inventarul domeniului public, fiind teren la dispozitia comisiei locale de fond funciar, ca urmare a cererilor de recostituire a drepturilor de proprietate depuse de mostenitorii Axinte in baza legilor proprietatii, inclusiv Legea 247/2005”, se arata intr-o adresa de raspuns pe care primaria a trimis-o companiei. Faptul ca adresa contine o minciuna a fost demonstrat usor. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au ajuns in posesia raspunsului primit de la primarie de mostenitorii familiei Axinte. Si acestia la randul lor au fost mintiti pentru a nu mai continua demersurile de a obtine retrocedarea terenului. „Va facem cunoscut ca suprafata de teren solicitata este ocupata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei”, se arata in raspunsul primit de mostenitorii familiei Axinte.

Gasca de cumatri si de cuscri din primarie

Prin urmare, Primaria Cotnari i-a indus in eroare atat pe mostenitori, cat si pe reprezentantii companiei si asta cu scopul de a facilita familiei care ocupa terenul sa-l pastreze in continuare, desi se stie ca nu detine acte de proprietate. De altfel, Tudor Gorghe este ajutat de neamurile sale din primarie sa pastreze terenul. Trebuie precizat ca, unul din inginerii de fond funciar si cadastru din primarie si anume Mihai Dolhascu este cumatru cu Gorghe. De asemenea, se zvoneste prin comuna ca Baeanu si Dolhascu vor deveni cuscri. Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Vasile Baeanu a spus ca a facut tot posibilul sa rezolve problemele, negand faptul ca primaria i-a mintit atat pe mostenitori, cat pe reprezentantii Companiei Cotnari.

Citeste si: Un asemenea jaf rar se intalneste. Miliarde de lei s-au evaporat printr-o groapa de moloz – FOTO

„Eu nu am intentionat niciodata sa impiedic planurile de extindere ale Companiei Cotnari. Am vrut intotdeauna sa se ajunga la o intelegere. Eu nu stiu despre ce adrese de raspuns vorbiti, nu le-am semnat eu. Domnul Gorghe detine si autorizatie de construire pentru casa, eliberata tot prin anii 90′. Imi pare rau ca cei de la Companie Cotnari ar putea crede ca eu le pun piedici. Cum sa fac o asemenea prostie si sa pun piedici firmei care-mi plateste cei mai multi bani la bugetul local? Eu vreau sa se ajunga la o intelegere si sa fie toata lumea multumita”, a declarata Vasile Baeanu, primarul comunei Cotnari.

Trebuie facuta precizarea ca, din suprafata totala de 2.500 metri, circa 200 metri este ocupata de curtea si casa pe care intre timp si-a construit-o respectivul. Compania Cotnari i-a cumparat in centrul comunei, nu departe de primarie o casa mult mai mare si terenul aferent de 3.500 metri patrati, pe care i le-a oferit la schimb lui Tudor Gorghe. Initial acesta a fost de acord cu schimbul, dar zilele trecute s-a razgandit, dupa ce s-a sfatuit cu neamurile sale din primarie.
Comentarii
 • Dar chiar pentru Cotnari nu exista D.N.A ? Cum sa freci o societate de talie mondiala ,ca tu esti primar ales.Domnule primar, la Gherla mai sint locuri, sau speri ca vei sta in pat cu Elena Udrea ? Visezi frumos dar lasa legendarul COTNAR sa-si duca crucea sa.Oare cotnarenii sint asa de prosti sa mai aleaga un prost ca tine ? Eu,cotnarean fiind ,nu cred !

  • Dar pentru SC Cotnari SA nu exista fisc? Ia sa vina si sa faca o verificare la hartii. Ia sa adune toti oamenii care au muncit pe 2 lei la marele nume Cotnar si sa vedem daca mutam podgoria in alta parte. Cred ca se face asa de multa galagie pentru nimic. Indiferent care este situatia daca aceasta societate se respecta gaseste solutia cinstita nu cu tiganii….. PS. Cred ca toti primarii din Cotnari le-a suflat in trompeta. Este momentul sa vina un primar cu sange sa vedem cam cat pamant trebuie sa revina oamenilor…..

   • dupa 89…. urlau…nu distrugeti, nu distrugeti…. ca sa puna ei mana pe pamanturi… si vii… din cate am inteles au pacalit oamenii cu 2 lei , cei care au avut actiuni au fost fortati sa le vanda actiunile…. etc. O gasca de escroci bag de seama…. Apropo: prefer un vin de butuc facut in casa decat apa, arome, sare de lamai, etc. Asta este Cotnar. Vinul bun …. cred ca la export sau prin vinoteci.

  • Stimate domn… Volkswagen este peste Cotnari. Se pare ca si-a gasit nasul, un ziarist (nu a respectat legea….) NU conteaza ca este de talie mondiala, conteaza caracterul. Talii mondiale aveti dumneavoastra in cap! Legea este aceeasi pentru toti stimabile domn.

  • Un om cinstit nu poate avea asa de multi bani cati are d-l Deleanu, asa am inteles ca il cheama chiar mai mult a fost si economist. Nu cumva a invartit multi bani? ca de la taicasu nu prea a avut, si l-a dat deoparte si pe d-l Carja parca. D-l Carja din cate am inteles om cu caracter. CRed ca cel mai bine ducea el negocierile, ca stie sa vorbeasca nu sa arunce cu noroi. Cred ca la latrina a fost si Deleanu si primarii dinaintea lui Baianu.

  • daca vine D.N.A.va fi mare jale la SC.COTNARI. Primarii care au fost in COTNARI+SUZI sint slugile lui DELEANU,altfel nu se explica cum au acaparat pamintul de la;oameni,boieri,minastirii.IAS.COTNARI avea la inceput 80 ha,acuma are peste 2000 ha.

  • la cat teren este la centrul de vinificatie din cotnari faceau un cartier. dar se pare ca s-a agatat de bietul om, si este ca in poveste …. i s-a pus pe o palma de pamant ca in punguta cu doi bani. sterg comentarii ca doar este publicatia lor. O sa fac si un comentariu pe facebook sa vedem ce o sa zica lumea. O sa copiez si articolul sa veda lumea la ce se coboara o ditamai societatea (la 200 metri de pamant)

 • NEA COSTICA DELEANU CIND AI VENIT LA COTNARI AI GASIT UN CASTEL,UN COMBINAT MULTE SUPRAFETE MARI DE VII PE CARE LE MULGI IN CONTINOARE.
  DE UNDE AI AVUT BANI DE SPECTACOLUL DE PE CATALINA DIN ARENDA NEPLATITA A BIETILOR PROPRITARI?DIN ACTIUNILE LUATE CU JAPCA DE LA ANGAJATI,DIN CELE 70 DE HECTARE TEREN PE CARE LE-AI FURAT DE LA ASD SAU DIN RELATIILE AMOROASE CU TOATE PIPITELE PE CARE LE-AI ANGAJAT SI LE TII SUB NASUL TAU?VA DAU DREPTUL LA REPLICA EU VOI VENI CU ARGUMENTE.

 • Apropo nu l-ati intrebat pe domnul director cand da cei 20% care i-a retinut din salariile angajatiilor si care i-a promis ca-i da inapoi? Aici se vede cat de serios este.

Adauga un comentariu