Local

Acest iesean are varsta venerabila de 102 ani. Un detaliu SENZATIONAL din viata sa va tulbura intreaga Romanie

Publicat: 28 iun. 2016
1

@ Anul acesta, in luna octombrie, acest iesean ar fi trebuit sa implinesca 102 ani! @ Este vorba de plt. adj. pr. (rtr.) Petrea Rosu din localitatea Poenita, unul dintre cei mai vechi postasi din Romania @ Acesta a practicat meseria inclusiv in Cel De-Al Razboi Mondial, cat si dupa, timp de peste jumatate de secol @ Astazi, cu ocazia sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel, povestea sa a fost reamintita de comandantului Centrului Zonal Militar din Iasi, Cezar Cobuz @ Din nefericire, a murit in urma cu doua luni

O asezare indepartata din judetul Iasi ascunde o poveste incantatoare si de admirat pentru intreaga tara. In prim-plan este plt. adj. pr. (rtr.) Petrea Rosu, din localitatea Poenita, unul dintre cei mai vechi postasi din Romania. Acesta a practicat meseria inclusiv in Cel De-Al Razboi Mondial, cat si dupa, timp de peste jumatate de secol Astazi, cu ocazia sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel, povestea sa a fost reamintita de comandantului Centrului Zonal Militar din Iasi, Cezar Cobuz. Plt. adj. pr. (rtr) Rosu Petrea a urmat scoala de sapte clase in comuna sa natala (Lespezi), dupa care a urmat Scoala de Oficianti Sanitari, meserie pe care a practicat-o atat pe timpul razboiului, cat si dupa, timp de peste 50 de ani.

Citeste si: EXCLUSIV. Marturii NECENZURATE din viata unui mare general de la Iasi. A fost omagiat si de SERVICIILE SECRETE americane – GALERIE FOTO, VIDEO

Dupa declansarea Celui De-Al Doilea Razboi Mondial, plutonierul Petrea Rosu, care timp de patru ani a facut parte din Regimentul 1 Cai Ferate, unitate operativa in timpul razboiului, a mers sute de kilometri pentru a distribui scrisori pe front. Batranul a locuit singur in casa din satul Poienita, dupa ce sotia, care i-a daruit patru baieti si trei fete, a incetat din viata.

Citeste si: EXCLUSIV! Dezvaluiri incredibile din jurnalele de razboi ale soldatilor ieseni – GALERIE FOTO

„Sa fim mai buni unii cu altii”, a fost unul din îndemnurile eroului localitatii Poienita. Un sfat ce trebuie urmat, valabil si Ieri, dar si Azi. Rememoram mesajul de felicitare din partea Armatei Române: „Sacrificiul impune respect si recunostinta. De asemenea, eroii devin legende pentru comunitatile în care traiesc”, au reliefat cei de la Centrul Zonal Militar. De reamintit ca, datele istorice oficiale reliefeaza ca, judetul Iasi a fost strabatut de marea linie a frontului ce pleca de la Chisinau, ajungea la Iasi si mergea spre orasul Targu-Frumos.

Citeste si: EXCLUSIV! Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele unui spital din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Pe acest amplasament s-a derulat si Operatiunea Iasi – Chisinau, cunoscuta în literatura de specialitate si ca Batalia pentru România sau ca A Doua Ofensiva Iasi-Chisinau. Se refera la luptele din rasaritul României, dintre Armata Rosie si Aliatii germano-români, de la sfârsitul lunii august si începutul lunii septembrie 1944. Obiectivul ofensivei sovietice a Fronturilor al II-lea si al III-lea Ucrainean era distrugerea Grupului de Armate Sud, în cadrul caruia luptau forte germane si române si sa ocupe România. Operatiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele parti, modificarea liniei frontului, coroborata cu iesirea României din razboi. In acest context a trait, muncit postasul – militar Petrea Rosu, din satul Poienita.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO
Comentarii
  • Hai bre,mai lasati-ne cu acest (dr=O),Cocuz!.Voi chiar credeti ca el face aceste „vizite” inopinante si se duce pe la casele oamenilor necajiti?.Verficati cate alte „misiuni”au efectuat salariatii CMZ Iasi la adresele respective,pana cand s-a deplasat si dnul.”dr”!.

Adauga un comentariu