@ Incepand de anul acesta, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi se va fonda un Institut de Cercetare Fundamentala @ Astfel, institutia de invatamant superior va avea, in premiera nationala, un asemenea laborator @ Scopul fondarii acestuia este acela de a le permite cercetatoriilor si profesorilor cuzisti sa puna la punct unele dintre cele mai spectaculoase si ingenioase experimente la nivelul Romaniei, dar si pentru Europa de Est
O data cu alegerea sa de catre comunitatea academica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) ca rector, prof. univ. dr. Tudorel Toader – decanul Facultatii de Drept si judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), a luat o initiativa in premiera: fondarea unui Institut de Cercetare Fundamentala!
Citeste si: Cercetari revolutionare intr-un laborator al unei universitati iesene
„Cred ca, dupa atatia ani de inertie la universitatea noastra, aceasta masura ar fi una dintre cele mai bune si mai productive. Din ceea ce ne-a prezentat rectorul Toader, se doreste ca aici sa se faca cercetare la cel mai inalt nivel, pe domenii precum Fizica, Chimia, Biologia sau Matematica, dar si pe zona de interdisciplinaritate! Mai mult, experimentele si cercetarile care vor avea loc in acest context vor fi promovate la nivel national si mondial”, a dezvaluit un profesor de la Facultatea de Chimie a UAIC. De reliefat ca, deja, pe masa de lucru a presedintelui Senatului de la Universitatea Cuza, prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu, exista o asemenea tema de lucru.
Mai departe, este posibil ca persoana ce va coordona viitorul Institut de Cercetare Fundamentala sa fie prof. univ. dr. Tudor Luchian de la Facultatea de Fizica, unul dintre cei mai activi si de succes profesori si cercetatori ai unitatii de invatamant locale, inclusiv la nivel international. Spre exemplu, la finalul anului trecut, un studiu realizat de Luchian, alaturi de alte doua cadre didactice din Coreea de Sud, a fost prezentat in The New York Times. Articolul reliefeaza faptul ca exercitiile fizice, asociate unui corp sanatos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamatiei în organism, în momentul în care acesta se lupta cu infectii.
Citeste si: Creier de 500 mii Euro la Cuza – GALERIE FOTO si VIDEO
De reamintit ca, in urma cu mai bine de trei ani, la UAIC s-au pus bazele unui „Centru Integrat de Studii in Stiinta Mediului pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est – CERNESIM„, dotat cu laboratoare ce au o aparatura ultramoderna. Este vorba de echipamente cu rezonanta magnetica nucleara, singurul de acest gen din Romania la acel moment, un difractometru de raze X pe monocristale. Aici, pornind de la tehnici nucleare, incepand cu realizarea de produse militare pentru Alianta Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si pana la crearea computerelor viitorului, toate fac parte din arealul stiintific de cercetare al centrului. Dincolo de toate acestea, in cadrul „Laboratorului de biomonitorizare si remediere a calitatii mediului” de la CERNESIM, specialistii Facultatii de Chimie au reusit sa aduca date extrem de valoroase in legatura cu calitatea aerului si a panzei freatice, atat din oras, cat si din judetul Iasi. Plecand de aici, intreaga infrastructura a acestui Centru, coroborat cu achizitionare de aparatura noua si investirea in resursa umana pentru noul Institut de Cercetare Fundamentala, la Cuza se va dezvolta cel mai mare centru de cercetare universitara din intreag Romanie. De reamintit ca, prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, decanul Facultatii de Chimie de la UAIC, este coordonatorul CERNESIM. Acesta este si favorit in a deveni noul prorector al unitatii de invatamant superior pe Cercetare si Inovare.
Citeste si: Un profesor de la Universitatea Cuza a ajuns pe prima pagina a New York Times – FOTO