Economic Local

Aceasta este cea mai mare gradina a unei institutii iesene! A fost investita o suma uriasa in speciile de plante si arbori – FOTO

Publicat: 29 mai 2019

@ Gradina a fost prezentata in cadrul unui proiect de mediu @ Pe cei 5.000 de metri patrati sunt peste 75 de specii de arbori si arbusti @ Gradina are 50 de ani vechime

Specialistii din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi, dar si reprezentanti ai Bibliotecii Judetene "Gheorghe Asachi", au fost ieri in cea mai mare gradina a unei institutii publice din Iasi. Aici le-au prezentat elevilor de la doua licee din Iasi, dar si altor persoane interesate, mai multe specii din gradina veche de 50 de ani, una dintre cele mai vechi din Iasi.

Evenimentul "De vorba cu arborii Parcului Dendrologic Apavital" s-a derulat in contextul marcarii Zilei Mondiale a Mediului care se sarbatoreste in fiecare an pe data de 5 iunie. Pana la aceasta data, specialistii din cadrul APM Iasi vor derula o serie de activitati pentru a marca aceasta zi.  

Varietate de specii in gradina Apavital

Participantilor la eveniment li s-au prezentat mai multe specii de arbori si arbusti din cea mai mare gradina a unei institutii publice din Iasi, ce se afla pe o suprafata de aproape 5.000 de metri patrati. Spatiul verde al Apavital este alcatuit in proportie de 79 la suta din foioase, arbusti, 38 la suta, dar si specii de rasinoase.

In parcul dendrologic al institutiei sunt 75 de specii de arbori si arbusti. Astfel, in gradina institutiei se afla brazi, frasini, molid argintiu, intepator, tuie, maces, catina ornamentala, arborele de guma, chiparosul de California, ienupar de Virginia, gutui japonez, artar, pomi fructiferi precum marul, trandafir catarator, paltin de munte rosu, lemn cainesc, Douglas, pin negru, arborele lalea sau tuie, alun si tei. Unul din teii din gradina are 150 de ani vechime si se afla acolo dinainte sa existe cladirea de birouri a angajatilor Apavital.

"Ne-am gandit ca este cel mai oportun moment pentru a face cunoscuta publicului aceasta frumoasa gradina unde sunt atat de multe specii. Noi am pus placute cu numele fiecaruia, astfel ca celor care viziteaza gradina nu le este greu sa identifice fiecare specie in parte", sustin specialistii pentru protectia mediului din Iasi.

Poluarea face victime anual

Ziua Mondiala a Mediului a fost instituita în 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei "Ecologia Umana" de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP). Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un binevenit semnal si un îndemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare. In anul 2019, Organizatia Natiunilor Unite face apel pentru a sustine lupta împotriva poluarii aerului, având în vedere ca aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an din cauza poluarii aerului.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 235 milioane de persoane sufera de astm, care este cea mai frecventa boala cronica în rândul copiilor. Poluarea aerului poate parea complexa, dar putem contribui cu totii la reducerea unora dintre cauze. Întelegerea diferitelor tipuri de poluare si modul în care aceasta afecteaza sanatatea si mediul nostru ne va ajuta sa luam masuri pentru îmbunatatirea calitatii aerului din jurul nostru. Un om poate supravietui mai mult de 30 de zile fara mâncare, în jur de doua-trei zile fara apa, însa fara aer nu poate trai mai mult de câteva minute.

Vezi si: Reportaj incendiar! Locul in care niciun iesean nu are curajul sa puna piciorul – FOTO, VIDEO
Adauga un comentariu