Local

Aceasta condamnare produce cutremure in politica ieseana! Primarul a fost trimis la puscarie!

Publicat: 06 dec. 2013
1

@ Edilul n-a crezut niciodata ca ar putea sa ajunga intr-o asemenea situatie @ Dupa decizia de ieri a judecatorilor, primarul trebuie bagat in spatele gratiilor in cel mai scurt timp, alaturi de secretara sa @ Pedeapsa definitiva stabilita de instanta de judecata este de 5 ani de inchisoare @ Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, primarul ar putea ramane si fara avere, avand in vedere ca prejudiciul trebuie recuperat

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Bacau au decis condamnarea lui Slabu Otonel, fostul primar al localitatii iesene Popricani, la executarea unei pedepse de 5 ani de inchisoare pentru ca ar fi bagat mana prea mult in bugetul Comunitatii Europene. Alaturi de Slabu Otonel se va duce la puscarie si Monica Crasmariu, fostul secretar al Primariei Popricani, dar si Vasile Zvoristeanu, presedintele unei asociatii a crescatorilor de animale. Acest Vasile Zvoristeanu este cel care a incasat banii europeni prin intermediul asociatiei pe care o coducea. Pentru ca a colaborat in timpul cercetarilor si a recunoscut savarsirea faptei, Vasile Zvoristeanu a primit patru ani de inchisoare. Pentru a pune mana pe fondurile europene alocate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, Slabu Otonel si Monica Crasmariu au concesionat pasunea, peste 1.247 de hectare, pe numele lui Vasile Zvoristeanu. Dupa ce banii intrau in contul lui Zvoristeanu, erau retrasi de Monica Crasmariu sau de Slabu Otonel, care-i foloseau in interes personal.

„De fiecare data cand intrau banii in cont, ma puneau sa semnez sa fie transferati. Imi spuneau ca se ocupa ei de tot si sa nu-mi fac niciun fel de griji. Dupa aceea, dupa ce am fost chemat la DNA, mi-am dat seama ca primarul si Monica Crasmariu au cheltuit ilegal banii. Sa raspunda ei. Eu nu am bagat niciun ban in buzunar”, a declarat Vasile Zvoristeanu. Asta in conditiile in care banii trebuiau utilizati pentru intretinerea pasunii, insamantari, realizare de adapatori si umbrare pentru animale etc. In schimb, acestia s-au pretat la aproape orice pentru a baga in buzunar fondurile europene. De exemplu, au intocmit o serie de state de plata, pe care sunt trecute numele a zeci de sateni din comuna Popricani. Otonel si Monica Crasmariu sustin ca i-au platit pe sateni pentru a efectua lucrari la pasune, insamantari, taieri de spini etc. Politistii si procurorii au audiat zeci de sateni ale caror nume figurau pe respectivele state de plata. Acestia au constatat ca de fapt, oamenii nu prestasera niciun fel de lucrari si banii au fost incasati de Slabu Otonel si Monica Crasmariu. Pe statele de plata respective, semnaturile satenilor au fost falsificate.

Facturi umflate cu pompa

Exista zeci de declaratii de la sateni, care sustin ca nu au incasat vreodata bani pentru lucrari la pasunea comunala. In loc de umbrare s-au pus cate patru bate infipte in pamant si un acoperis care, la un vant puternic, zboara. Fiecare „umbrar” a „costat” 124 milioane lei vechi. De asemenea, au mai fost realizate niste adapatori pentru animale care acum nu  au niciun strop de apa. O astfel de adapatoare a costat 340 milioane lei vechi. Cu toate acestea, animalele continua sa bea apa din paraie. In plus s-au mai facturat taieri de spini, operatiuni care nu s-au facut niciodata. Una din aceste taieri de spini ar fi fost receptionata pe data de 30.12.2009, cand spinii erau la un metru sub zapada. Pentru aceasta taiere, de exemplu, s-au cheltuit 100 de milioane lei vechi. Initial, Slabu Otonel a fost condamnat la cinci ani de inchisoare de Judecatoria Bacau. A declarat recurs la Curtea de Apel, in speranta ca va fi achitat. Numai ca, dupa decizia luata ieri de magistrati, va intra in spatele gratiilor in cel mai scurt timp. Este posibil sa fie trimis in arest chiar astazi. „Pozitia mea nu a fost luata in seama de catre judecatori. Le doresc lor ceea ce au daruit de Sfantul Nicolae acestor persoane, fara a deschide dosarul. Daca vor sa-si spele reputatia, sa se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii. Oamenii acestia s-au dus la puscarie fara ca vreun judecator de la Bacau sa ia in considerare vreun argument al apararii”, a declarat, ieri, avocatul Ionel Nechita, aparatorul fostului primar. Peste toate aceastea, judecatorii au dispus ca cei condamnati sa restituie Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, intreaga suma de bani deturnata, si anume 12 miliarde de lei vechi.
Comentarii
  • sa-i ia draku de hoti, cand au functie se dau marai ra/ha/ti taie si spanzura si te tine ca pe milogul la usa lor cand ei sinT IN REALITATE PUSCARIASIII CARE FURA. BRAVOOOO JUSTITIE , SA TRAIM DIN MUNCA NU DIN FURATUL BANILOR PUBLICI. SA SE RESPECTE LEGEA IN TARA ASTA CA E PREA MULTA HOTIE. CA ASTIA DE SUS SINT INCA MII IN MOLDOVA DAR MAI ALES IN IASI, SA SE UMPLE INCHISORILE SI SA NE LASE IN PACE HOTII

  • Actualul primar sa spuna cand va face vreun proiect de anvergura cum ar fi aducerea apei si a gazului. Nu se poate ca la numai cativa km de Iasi sa traiesti cu apa din fantana ce strica toate electrocasnicele. Faptul ca a renovat cladirea in care este noua primarie nu ne incanta, pe noi, localnicii. Ceva ptr comunitate, dl. primar. Sunt 2 ani si ceva de cand ati venit la putere si nimic palpabil.

Adauga un comentariu