• Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi au amendat banca ABN Amro Bank in urma unei reclamtii primite de la un client • Pana in prezent, trei ieseni au depus reclamatii la OJPC Iasi, in special cu privire la lipsa unei informari corecte privind dobanda creditelor de consum
Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi au amendat banca ABN Amro Bank in urma unei reclamatii primite de la un client. Acesta a reclamat faptul ca banca comerciala i-a furnizat un document pe care informatiile nu erau trecute in limba romana. In urma verificarilor facute, inspectorii de la Protectia Consumatorului au sanctionat unitatea bancara cu o amenda contraventionala de 2.000 lei. Contactati de reporterii ZIUA de Iasi, reprezentantii Amro Bank nu au comentat sanctiunea aplicata de Protectia Consumatorului. Inspectorii de la OJPC Iasi au inceput in acest an o adevarata campanie de verificare asupra clauzelor neclare sau abuzive din contracte.
„Cei mai multi consumatori nu inteleg clauzele contractuale pentru ca este folosit un limbaj specific, sofisticat. Clauzele trebuie sa fie clare, sa ofere toate datele necesare”, a declarat Cristina Constantineanu, jurist in cadrul Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC) Iasi. Pana in prezent, trei ieseni au depus reclamatii la OJPC Iasi, in special cu privire la lipsa unei informari corecte privind dobanda creditelor de consum. Conform cu noile prevederi din Legea 363 din 2007 privind practicile incorecte ale comerciantilor, bancile comerciale care isi fac publicitate inselatoare sau nu ofera toate informatiile privind serviciile bancare, inclusiv dezavantajele serviciilor oferite, vor putea fi amendate cu sume de pana la 30.000 lei. Mai mult, operatorii economici se pot turna intre ei pentru practici incorecte. Potrivit noilor reglementari legale, o banca comerciala sesizata ca a desfasurat practici inselatoare sau incorecte va putea fi sanctionata fara a mai fi necesara demonstrarea prejudiciului cauzat consumatorului. „Legea 363 este permisiva. Nici nu este nevoie sa demonstram prejudiciul consumatorului. Pot depune plangere impotriva bancilor comerciale persoanele fizice, asociatiile de consumatori, dar si operatorii economici concurenti. Acestia pot sesiza atat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, dar si instanta de judecata”, a precizat Cristina Constantineanu, jurist in cadrul Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC) Iasi.
CNA sa amendeze si teveurile ca baga nume de emisiuni in engleza, cum ar fi Happy Hour (?). Limba oficiala din RO a devenit anglo-tiganeasca.
santajul lui salavastru