Actualitate

A murit unul dintre doctorii celebri din Iasi. Vestea i-a cutremurat pe medici

Publicat: 24 sept. 2015
1

@ Prof. dr. Ioan Tansanu si-a dedicat viata, in special, copiilor bolnavi de cancer @ Un om de o modestie rara, regretatul medic iesean, se deplasa zilnic la Spitalul de copii, chiar daca avea o varsta onorabila, spital care de multe ori i-a fost casa @ Prof. dr. Ioan Tansanu a fost 20 de ani directorul unitatii medicale

A fost unul dintre marii medici ai invatamantului medical romanesc, un ilustru dascal, un om cu un suflet nobil. Toata viata si-a dedicat-o copiilor bolnavi, in special a celor care sufera de o maladie necrutatoare, cancer. Prof. dr. Ioan Tansanu si-a petrecut zeci de ani in Clinica de hemato-oncologie, acolo unde copiii se lupta zilnic cu diferite forme de cancer. Un om de o modestie rara, prof. dr. Ioan Tansanu, a murit pe 23 septembrie, zi in care a implinit 86 de ani. In urma cu doua saptamani a facut ultima vizita la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi, spital care de foarte multe ori i-a fost si casa. Si acum, drumul pana la spital il facea cu celebra lui masina, o Dacia foarte veche, pe care obisnuia sa o parcheze la intrarea principala in spital. I-a placut sa iasa in evidenta prin munca asidua pe care a depus-o la spital, la catedra si in cercetare.

Prof. dr. Ioan Tansanu a absolvit Institutul de Medicina din Iasi in anul 1954, parcurgand o indelungata cariera profesionala ca medic pediatru si cadru didactic. Inainte de ’89 a fost unul dintre medicii care a obtinut o bursa din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a studiat in Franta. Atunci a avut posibilitatea sa ramana sa practice medicina in strainatate, dar s-a intors in tara. Prof. dr. Ioan Tansanu a fost unul dintre cei mai longevivi directori de spital din tara. Timp de 20 de ani (1970-1990) a condus Spitalul Clinic de Copii Iasi, aducându-si contributia la dezvoltarea multiplelor supraspecializari si infiintarea clinicilor de pediatrie III si IV, a dezvoltat sectiile exterioare cu profil recuperator.

De asemenea, a fost director la spitalul din Husi, Directia Sanitara din Iasi. Activitatea profesionala a regretatului medic pediatru a abordat aproape toate domeniile pediatriei, acordand o atentie deosebita specialitatii hemato-oncologie pediatrica, dar si patologiei nutritiei, alergo-imunologiei, neurologiei. Intre anii 1990-1996 a fost seful Departamentului pediatrie, indrumator de doctorat din anul 1993 si coordonator pentru supraspecializarea hemato-oncologie incepand din 1996. Activitatea stiintifica vasta a prof. dr. Ioan Tansanu a fost concretizata în studii publicate în reviste de specialitate, monografii si studii universitare adresate tuturor generatiilor de medici generalisti, pediatri si studenti. Prof. dr. Ioan Tansanu a sprijinit editarea primului curs pentru studenti în colaborare cu o editura internationala. A fost membru în societati medicale, membru fondator al Societatii de Onco-Hematologie Pediatrica si al Academiei de Stiinte din New York. Munca de o viata, închinata copilului bolnav a fost recunoscuta prin distinctii de excelenta si de merit, atât în tara, cât si în strainatate.

„Profesorul Tansanu a abordat, împreuna cu grupuri de colaboratori, teme de exceptie, a asigurat asistenta medicala într-un domeniu dificil, arid, în lupta permanenta cu moartea, domeniul hemato-oncologic. A fost cel care a luptat pentru dotarea spitalului cu aparatura pentru abordarea imagistica cu primele aparate de echografie din Iasi, a avut o cuprindere complexa a actului medical sub aspect managerial, abordare practica si implicare sociala. În paralel s-a implicat în activitatea de conducere în domeniul medical. Viata profesionala a fost dublata de exceptionale calitati umane, care l-au consacrat în misiunea sacra de îngrijire a copilului bolnav. Noi, fostii studenti, rezidenti, doctoranzi si colegi îl consideram parintele nobilei noastre profesii. Lumea pediatrica ramâne trista prin plecarea sa, despartindu-se cu durere de dascalul sau”, au spus medicii de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi. Managerul unitatii medicale a fost vizitat in urma cu cateva zile de prof. dr. Ioan Tansanu. Nu de putine ori i-a urmat sfaturile.

„Profesorul Tansanu a fost unul dintre cei mai mari profesori universitari pediatri din Iasi si din tara. A fost unul dintre cei mai dragi dascali, care au stiut sa capaciteze studentii si sa-i faca sa inteleaga stiinta pediatrica. A fost o figura luminoasa a pediatriei romanesti, la nivel european si chiar mondial. Prof. dr. Ioan Tansanu era extrem de activ si venea regulat la spital unde isi desfasura activitatea de cercetare. Pentru noi este o mare pierdere si a lasat un gol imens in pediatria ieseana si romaneasca”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria. Prof. dr. Ioan Tansanu va fi inmormantat astazi, la ora 11:00, la Cimitirul Eternitatea.
Comentarii
  • De morti, numai de bine!
    Bine ca s-a ambitionat sa traiasca pana si-a vazut visul implinit, adica sa ajunga fiica, Ingrith Miron, profesor. In urma cu 30 de ani si-a adus fiica in aceeasi sectie cu el in Spitalul de Copii, apoi aceasta a intrat in UMF si, tot asa, au lucrat impreuna pana la adanci batraneti, adica la cei peste 60 de ani ai ei. Ca ei, (mama, tata, copil in acelasi spital) sunt multi in UMF, dar la Spitalul de Copii se bate recordul absolut! Aspect pe care, se pare, nimeni nu l-a remarcat, nici macar studentul revoltat pe nepotismul din UMF…cred ca inca n-a facut stagiul la Pediatrie.

    • Si?….Mai spune concret,ai vreo nemultumire legata de actul medical?Sau dimpotriva,poate e bine ca un om de valoarea Dnei Dr Ingrith Miron a invatat si profeseaza la cel mai inalt nivel? Cred ca frustrarea ,stimate ,,Birou UMF” nu-ti va trece niciodata,este o boala incurabila (care rimeaza cu ,,mizerabila”)!

Adauga un comentariu