Actualitate

A inceput campania electorala la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi

Publicat: 09 ian. 2000
1

•Din cei 11 candidati, Senatul universitatii va alege trei care vor intra in cursa finala

Facultatile Universitatii „Al. I. Cuza” si-au desemnat candidatii pentru functia de rector al institutiei. Doar unsprezece facultati au facut propuneri in acest sens, Dreptul, Teologia si Educatia Fizica neavand nici o propunere pentru cel care va ocupa fotoliul de rector la incheierea alegerilor universitare. Propunerile facultatilor sunt urmatoarele: Facultatea de Biologie – prof. univ. Constantin Toma; Facultatea de Chimie – prof. univ. Raluca Mocanu; Facultatea de Geografie-Geologie – prof. univ. Gheorghe Popa, actualul rector; Facultatea de Istorie – prof. univ. Ioan Todirascu, actual prorector responsabil cu activitati didactice; Facultatea de Informatica – prof. univ. Toader Jucan; Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor – prof. univ. Dumitru Oprea, actualul decan; Facultatea de Fizica – prof. univ. Mihai Toma, actualul decan; Facultatea de Litere – prof. univ. Stefan Avadanei; Facultatea de Filosofie – prof. univ. Teodor Dima, fost decan; Facultatea de Matematica – Teodor Precupanu, fost decan; Facultatea de Psihologie – prof. univ. Adrian Neculau, actual prorector.

Cei unsprezece candidati vor fi prezentati marti in Senatul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi. La acea data, Senatul va alege trei din cei unsprezece candidati la functia de rector. Cei trei vor intra in „finala”. Timp de o saptamana vor fi prezentati opiniei publice. Un curriculum vitae si programul managerial al celor trei candidati vor fi afisate la secretariatele facultatilor timp de o saptamana.

Apoi, pe 19 ianuarie, intreaga Comunitate Academica a Universitatii „Al. I. Cuza” va vota, desemnandu-si candidatul preferat pentru functia de rector. Fidelitatea fata de universitate nu este un punct forte pentru toti candidatii la functia de rector Ultimul cuvant il va avea Senatul Universitatii. Luand in calcul si votul Comunitatii Academice, Senatul va decide persoana care va fi rectorul Universitatii „Al. I. Cuza”, cea care va conduce destinele institutiei in urmatorii patru ani.

Ramane de vazut care vor fi cei trei candidati ce vor intra in cursa finala a alegerilor de la „Cuza”. Charta Universitara nu prevede criteriile de alegere a candidatilor din cei unsprezece propusi de facultati. „Senatul va alege cei trei candidati la functia de rector luand in calcul o serie de criterii generale cunoscute deja in lumea universitara: sa fie o personalitate stiintifica cunoscuta, bun manager, familiarizat cu lumea juridica, sa aiba un bun plasament in societatea romaneasca, adica sa aiba relatii in anumite medii ale societatii romanesti, relatii care ar putea ajuta universitatea. De asemenea, trebuie sa fie fidel institutiei, universitatii pe care o conduce”, a declarat Gheorghe Popa, rector al Universitatii „Al. I. Cuza”.

Aceasta ultima conditie considerata foarte importanta de actualul rector, Gheorghe Popa, poate fi un handicap pentru unii candidati la fotoliul de rector care nu sunt extrem de fideli universitatii. Unii dintre candidatii la sefia Universitatii „Al. I. Cuza” predau si la cate o universitate particulara. „Este foarte important sa fii fidel institutiei pe care o conduci. Iti doresti sa faci cat mai multe lucruri bune pentru aceasta. Dar, ramane de vazut ce va hotara Comunitatea Academica si Senatul universitatii”, a incheiat Gheorghe Popa.

Tags:Adauga un comentariu