Eveniment-Social

A fost o femeie isteata

Publicat: 19 iun. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:24097;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Vitoria Lipan in viziunea puscariasilor

Cinci puscariasi care au terminat clasa a VIII-a la Scoala nr. 41 din cadrul Penitenciarului Iasi, au dat ieri prima proba a examenului de capacitate. Cei cinci nu au avut emotii mari si au considerat ca subiectele de la romana au fost usoare. „Copiii”- cum sunt numiti de profesori si supraveghetori elevii-puscariasi – au varste cuprinse intre 22 si 25 de ani. Costica este cel mai in varsta dintre puscariasii care au sustinut examenul de capacitate – are 25 de ani – dar in acelasi timp si „fruntasul” clasei la invatatura. El a vrut sa dea examenul de capacitate in speranta ca isi va putea continua studiile la clasa de ucenici care functioneaza in cadrul Penitenciarului Iasi. „Daca nu mi-a placut cartea cand eram liber, macar acum sa ma tin de scoala. As fi putut sa aleg sa merg la munca pentru ca mi s-ar fi redus din zilele de pedeapsa. Dar am ales scoala pentru ca m-am gandit la viitorul meu. Cand voi iesi din puscarie poate voi avea si eu o calificare. De aceea am si vrut sa dau examenul de capacitate. Ca sa ma pot inscrie la clasa de ucenici, sa invat o meserie”, a spus Costica.
Din cei cinci puscariasi care au sustinut ieri examenul de capacitate, patru au fost condamnati pentru furt sau talharie, doar unul singur – Ion – fiind condamnat pentru tentativa de viol. Ion se considera un veteran al scolii din Penitenciar, el invatand aici din clasa a VI-a. „Nu pot spune ca exista diferente foarte mari intre scoala de aici si o scoala normala. Nici aici nu se poate copia!”, a spus Ion.
Cei cinci „copii” se tem cel mai mult de matematica si spera sa obtina note mari la geografie pentru care au optat toti. „Geografia e mai usoara decat istoria. Sunt mai putine date de memorat iar noi nu mai avem 14 ani ca sa retinem usor”, a spus Marius, unul dintre „tinereii” clasei care are doar 22 de ani.
Cei cinci puscariasi sustin ca nu au copiat unul de la altul la romana, desi toti au ales sa caracterizeze acelasi personaj: Vitoria Lipan.”Noi stim mai bine xBaltagula pentru ca l-am studiat in clasa a VIII-a. Si ne-a placut Vitoria Lipan pentru ca a fost o femeie isteata!”, a motivat „fruntasul” Costica alegerea colegilor sai.
Angajatii Penitenciarului care se ocupa de scoala spun ca detinutii-elevi sunt cu adevarat interesati de carte. „Sunt si care vin la scoala ca sa nu se duca la munca. Dar cei mai multi dintre ei vor sa invete. Iar daca au rezultate bune sunt trecuti in rapoartele de evidentieri si isi pot ridica o masura disciplinara aplicata anterior sau primesc dreptul la pachet suplimentar”, a spus sublocotenent Mihaela Panzaru, ofiter sociolog in cadrul Penitenciarului Iasi.
Si ceea ce pare imposibil, si la scoala din Penitenciar se poate chiuli. „Eu le verific prezenta in fiecare zi la clasa. Pe profesori ii mai pacalesc: le spun ca sunt bolnavi si se invoiesc de la ore. Uneori nu vor sa vina la ore pentru ca sunt suparati deoarece nu le-au mai scris iubitele… Sunt diverse probleme si de multe ori este dificil sa gasim metode pentru a-i ajuta”, a mai spus Mihaela Panzaru.
De precizat ca toti cei cinci puscariasi care au dat examenul de capacitate au sustinut ca nu au copiat nici un rand si daca trec de matematica, sunt ca si promovati.
Simona RELEA
Adauga un comentariu