Economic Local

A doua putere europeana se afunda in criza datoriilor

Publicat: 02 oct. 2011
1
Datoria publica a Frantei creste in ritm alert. Dupa primele sase lui ale anului, a ajuns la 1.692 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Statisticii franceze publicat azi.
În doar trei luni (aprilie-iunie) datoria Frantei a crescut cu 46,4 miliarde de euro, ajungand la 1.692,7 miliarde de euro, adica 86,2% din PIB. În cifre absolute, Franta, a doua mare economie a Europei, se apropie de Italia, tara cea mai indatorata de pe continent, care se confrunta deja cu probleme de finantare, la costuri rezonabile, din partea pietelor. Italia avea, in iulie, o datorie publica de 1.912 miliarde de euro, aproximativ 120% din PIB, cea mai mare, in termeni absoluti, din Uniunea Europeana. Raportat la PIB, Italia este intrecuta doar de Grecia, tara care este aproape de faliment.
Cea mai mare crestere a datoriei Franta este cauzata de imprumuturile suplimentare de 52,6 miliarde de euro contractate de Guvern, datorie nou-contractata pe termen lung, in general pe 10 ani. În schimb, primariile si-au redus datoria cu 2,7 miliarde de euro, iar fondurile de asistenta sociala cu 2,3 miliarde.
Împrumuturile acordate Portugaliei si Irlandei in cadrul planului de salvare a zonei euro au costat Franta in acest an 2,4 miliarde de euro, dar statul a primit totusi inapoi 2 miliarde de euro din imprumuturile pe care le acordase industriei auto ca sa treaca criza, in 2009.
Presedintele Nicolas Sarkozy a prezentat un plan de buget pentru 2012 care tine cheltuielile neschimbate fata de acest an, iar cheltuielile cu serviciul datoriei si cele cu pensiile vor continua sa puna presiune pe deficit, potrivit Bloomberg.
Proiectul prevede un deficit de 81,8 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, in scadere de la 95,5 miliarde euro sau 5,7% din PIB in acest an. Deficitul ar urma sa scada ca urmare a unei cresteri cumulate a economie din anul acesta si cel viitor. Pentru 2012 prognoza de crestere este de 1,75%, in conditiile in care Zona euro ar urma sa creasca cu 1,4%. Însa, sondajele recente si mai multe rapoarte ale bancilor arata ca se asteapta o incetinire a substantiala a cresterii economice in 2012, ba chiar o recesiune.
Francezii se asteapta ca datoria publica sa scada incepand din 2013. Însa pietele de obligatiuni vad Franta considerabil mai slaba din punct de vedere fiscal decat Germania, asta in care ambele tari sunt cotate cu AAA la toate agentiile de rating.
În momentul de fata,  investitorii cer cu peste 0,7 puncte procentuale mai mult pentru a imprumuta Franta la 10 ani in comparatie cu Germania.Adauga un comentariu