Mostenitorii Castelului Bran, edificiu estimat la o valoare de aproximativ 25 milioane dolari, s-au luptat ani buni sa reintre in posesia unui domeniu din comuna Schitu Duca. Si de aceasta data, miza a fost destul de mare, in cererea de revendicare fiind solicitate peste 326 hectare de padure si faneturi, dar si conacul, plus terenul aferent in suprafata totala de peste 4 hectare. In fostul conac a functionat ani buni Centrul de zi Poieni, unde Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a ingrijit 30 de copii ce proveneau din familii cu posibilitati materiale extrem de reduse.
Mostenitorii, Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen, Elizabeth Sandofer, succesori ai Printesei Ileana a Romaniei, au fost improprietariti cu cele 4 hectare aferente domeniului si conacul. Asta se intampla undeva in anul 2007, iar acum, dupa aproape zece ani de la revendicare, totul a disparut. Geamuri, caramizi, grinzi, totul. Chiar daca unii au incercat sa impiedice asta, nu s-a reusit. Pentru ca nu a fost pazit, conacul a fost pur si simplu furat pe bucati, caramida cu caramida, scandura cu scandura, de hotii de prin partea locului. Desi cladirea a fost rasa treptat, nimeni nu a intervenit pentru a opri jaful.
„Imobilul denumit generic fostul conac Poieni, monument istoric situat în sat Poieni, comuna Schitu Duca, judetul Iasi, înscris în Lista Monumentelor Istorice publicata în Monitorul Oficial nr. 670 bis din 1.10.2010, denumit Ansamblul spitalului, la pozitia 1.461, cod lista IS-II-a-B-04227, se afla în proprietatea Dominic Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer. Aici, pentru încalcarea de catre proprietar sau de catre titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a obligatiilor prevazute la art. 36 din Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, Directia Judeteana pentru Cultura Iasi a facut plângere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, în vederea începerii cercetarii pentru distrugerea monumentului istoric. In acest context, in urma reexaminarii de catre Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi, s-a dispus admiterea plângerii formulate de catre Directia Judeteana pentru Cultura Iasi si infirmarea rezolutiei de neîncepere a urmaririi penale nr. 3087/P/2013 din data de 17.01.2014, precum si restituirea cauzei Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi, în vederea începerii urmaririi penale, efectuarii de cercetari si înaintarii unei propuneri legale si temeinice”, se arata in rezolutia procurorului care ancheteaza acest caz. Mai pe scurt, se cauta vinovatii, insa cel mai probabil nimeni nu va fi tras la raspundere pentru distrugearea conacului.
Dar n-am înțeles, care e problema de fapt? Cum adică „s-au folosit oamenii de ea”, că își făceau nevoile pe-acolo? E vremea elitelor din nou, neamurile boiereşti își iau înapoi ce au dobândit în trecut, pleava să stea și să se uite cu jind și cu bale la gură, că nu e în stare să păstreze absolut nimic, doar să ruineze din cauza prostiei…
Hai sictir in pzm! Drepturile romanilor unde sunt ??? ??? ???
Cine restituie Tezaurul Romaniei care l-am dobandit in trecut ??? ???
Le iau numai jidanii sau popii.