National

40 de parlamentari au dosare penale. Cati dintre ei mai au imunitate

Publicat: 20 nov. 2014
1

In doua zile au fost lasati fara imunitate mai multi parlamentari decat in cei doi ani de la inceperea actualei legislaturi. Rapiditatea cu care s-au miscat lucurile da fiori multor alesi. Unul din sapte are probleme cu legea.

Din 572 de senatori si deputati, 40 au dosare penale. Pentru jumatate dintre ei, procurorii au cerut ridicarea imunitatii parlamentare.

Pana la inceputul acestei saptamani, anchetatorii primisera doar patru raspunsuri pozitive, iar trei dintre cei vizati au ajuns dupa gratii. In ultimele doua zile, insa, cinci parlamentari au ramas fara protectie in fata Justitiei. In schimb, noua deputati si senatori au scapat, pentru moment, de ancheta, cu ajutorul colegilor.

Exista insa si doi parlamentari care si-au dat demisia pentru a putea fi cercetati: Iosif Secasan si Viorel Hrebenciuc. Alti 20 de alesi au probleme cu justitia, insa, deocamdata, procurorii nu au inaintat nicio cerere legislativului.

Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca 32 de parlamentari sunt incompatibili, dar 29 dintre ei isi continua nestingheriti mandatul. Doar doi au fost dati afara de colegii lor, iar unul, Akos Mora, a plecat de buna voie, inainte de a-i fi revocat mandatul.

O alta categorie este cea a senatorilor si deputatilor aflati in conflict de interese. Sunt opt in actuala legislatura. Ei nu-si pot pierde mandatul, insa legea prevede ca pot ramane fara o parte din indemnizatie. Astfel, in Parlament sunt 40 de parlamentari penali, 32 de incompatibili si 8 in conflict de interese. In total 76, pentru ca patru dintre ei sunt atat anchetati in dosare penale, cat si incompatibili.
Comentarii
  • Parlament bicameral cu maxim 300 de parlamentari ( asa cum vor romanii ) , cu doar doua mandate si sediul parlamentului intr- o cladire mult mai mica, mai usor de administrat ! Zeci de milioane de euro risipite pe iluminarea si incalzirea cladirii, pentru paza si ***atenie, pentru doar o patrime dintre ei, restul ne sfideaza si nu trec prin parlament ! Si- au luat doua luni de vacanta, apoi absenteaza, in decembrie vor iarasi concediu pina in febroarie ! Pentru ce- i platim ?

  • Parlamentul se pare ca a devenit cuibul penalilor bine platiti si aparati de o imunitate nejustificata. Incetul cu incetul, din cei 588 „alesi” se ajunge la 300 asa cum s-a stabilit de catre romani la referendumul din 2009!
    Au prea multe concedii, prea putine prezente la sedintele de plen. As putea spune ca unii dintre ei mai mult stau prin televiziuni decat prin parlament sau prin colegiile lor!

Adauga un comentariu