Eveniment-Social

22 de ani de cand PS Petru Gherghel este episcop

Publicat: 01 mai 2012
1
Astazi se implinesc 22 de ani de cand PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de catre actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop.
Episcopul de Iasi s-a nascut la 28 iunie 1940, in localitatea Gheraesti, judetul Neamt. Dupa terminarea scolii generale in satul natal, a intrat in Seminarul Catolic din Iasi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de catre episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticesti, in care a activat pana in anul 1967, cand a fost transferat la Radauti. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iasi, iar in martie 1975 a fost numit rector.
La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregatii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici (ordinariu la dispozitia Sfantului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iasi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales si l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iasi. Consacrarea a fost oficiata la Seminarul din Iasi, la 1 mai acelasi an, de catre actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. Adauga un comentariu