Magazin

13 mituri despre mancarea sanatoasa, distruse

Publicat: 26 ian. 2012
1
Avalansa mediatica pe tema alimentatiei sanatoase a dus la crearea unor convingeri care pica in extrema cealalta. Tot ce parea nociv a fost pus la zid, iar produselor alternative, mai curate, li se atribuie calitati exagerate, asemenea unor „super-eroi” de pe rafturile supermarket-urilor. Cum insa adevarul nu este in alb sau negru, ci doar in culori intermediare, iata o lista cu cele mai vehiculate mituri false despre nutritie. Toate au fost demontate in urma unor studii elaborate ale celor mai buni specialisti din lume.
Siropul de porumb. Siropul de porumb si zaharul obisnuit au aproximativ aceeasi compozitie: 50% fructoza – 50% glucoza, organismul percepandu-le la fel. Adevaratul pacat al siropului de porumb consta in faptul ca este extreme de ieftin, facandu-l sa fie utilizat aproape in toate alimentele, de la cereale pana la ketchup si dressing de salata. 
Sarea de mare. Sarea din mina contine 2.300 mg de sodiu/lingurita. Sarea extrasa din apa de mare, prin evaporare, contine tot 2.300 mg de sodiu. Sunt practic identice.
Legenda este ca sarea de mare contine fier si magneziu, bune pentru organism. În realitate, concentratia celor doua substante este atat de mica incat nu ajuta la nimic. Ar trebui sa mananci un kg de sare de mare ca sa conteze aportul de fier si magneziu. În schimb, iodul care imbogateste sarea de mina are un rol important in reglarea hormonilor din organism.
Bauturile energizante. Se spune ca Red Bull, Burn etc. te ajuta cu aportul de vitamine B, extracte de plante si aminoacizi. Bautorii de energizante cred ca sunt mai putin nocive decat bauturile carbogazoase, care ingrasa. De fapt, concentratia de zahar din energizante este mai mare decat in sucuri. Un pahar de Red Bull are 80 de calorii mai mult decat un Pepsi. 
Studiile au descoperit ca energizantele ataca dintii mai agresiv decat sucurile obisnuite. Singurul aport concret este cofeina, ca substanta cu rol energizant dovedit stiintific. Dar pentru asta poti bea o cafea fara zahar. 
Indulcitorii dietetici. Medicii constata tot mai mult ca folosirea pe scara larga a indulcitorilor artificiali duce la scaparea de sub control a alimentatiei. Daca bei suc dietetic mananci mai mult decat daca ai bea un suc cu zahar. 
Sobolanii de laborator au mancat cu 40% mai mult dupa ce au fost alimentati pe termen lung cu indulcitori artificiali. Sfatul expertilor: daca vreti o bautura fara zahar, beti apa cu lamaie. 
Alimentele fara grasimi. Produsele etichetate „light”, „sarac in grasimi” sunt pline de carbohidrati ieftini. Pentru a inlocui grasimea, se adauga maltodextrina, un glucid cu digestie rapida si nu te ajuta sa slabesti. 
Un studiu din 2008 a aratat ca, pe parcursul a doi ani, oamenii care n-au eliminat complet grasimile din alimentatie au slabit 62% mai mult decat cei care au mancat exclusiv „light”. Ideea e sa mananci grasimi in doze mici. 
Etichetele „produs natural”. Controlul asupra acestor produse este destul de anevoios si greu de realizat in practica. Mai mult, cuvantul „natural” poate avea acoperire semantica si juridica dar sa nu reflecte realitate. Americanii au descoperit ca sucul 7UP au scris pe eticheta „arome 100% naturale” desi puneau fructoza din porumb. Producatorii motivau ca planta e naturala, desi in procesul de fabricatie sunt utilizate reactii chimice. 
Galbenusul de ou. Se considera ca ouale cresc colesterolul dar studiile recente au descoperit ca nu exista nicio legatura intre bolile cardiace si galbenus. S-au facut 30 de experimente observandu-se ca ouale nu influenteaza colesterolul total din organism.
In plus, un ou mancat dimineata scade necesarul de calorii in restul zilei. 
Junk food si stresul. Obezii au o scuza generala: stresul i-a facut sa manance alimente nesanatoase si ca rontaitul a tot felul de chipsuri si a altor prajeli i-a facut sa se simta mai bine. Dar o revista de psihiatrie din Marea Britanie a aratat ca sunt cu 58% mai multi depresivi printre consumatorii de junk food decat printre cei care nu consuma decat ocazional asa ceva. Alimentatia ofera o solutie stresului: fructe sau biscuiti integrali. 
Ciocolata ingrasa. Flavonoidele din cacao cresc fluxul de sange si elibereaza endorfine. Grasimile saturate din ciocolata produc colesterol bun. Problema e zaharul, deci o ciocolata cu minim 60% cacao nu va ingrasa, avand un efect foarte bun pentru organism. 
Bananele. Toata lumea stie ca trebuie sa mananci banane pentru potasiu, care imbunatateste tensiunea arteriala si scade riscul bolilor de inima. Dar necesarul zilnic de minim 6.800 mg de potasiu nu poate fi acoperit din banane, fiind nevoie sa mananci vreo 15 bucati pe zi. Or bananele au multe calorii, deci pot ingrasa. 
Sunt alimente mult mai bune pentru aportul de potasiu si care au mult mai putine calorii decat bananele: caisele, pepenele galben, broccoli si rosiile uscate. 
Portocalele. Vitamina C se identifica cu portocalele. Dar acestea au mai multe calorii decat alte alimente cu cel putin acelasi aport de vitamina C: varza de Bruxelles, capsuni, broccoli, ardei rosu. 
Organic este mai bine. Produsele organice sunt, intr-adevar mai bune, dar asta nu inseamna ca alimentele conventionale sunt 100% nocive. Problema o reprezinta pesticidele, care cresc riscul obezitatii, dar testele recente au aratat ca ceapa are cea mai mica incarcatura de chimicale din 45 de legume si fructe.
În general, fructele si legumele cu coaja tare sunt sigure chiar daca au fost cultivate cu pesticide, cele mai recomandate fiind ananasul, porumbul sau avocado. Telina, piersicile si merele sunt mai bune organice. 
Carnea imbolnaveste. Danezii au facut un studiu care arata ca dieta cu 25% din calorii provenite din carne te ajuta sa slabesti de doua ori mai repede decat dieta cu 12% proteine animale. Vitamina B12 se gaseste doar in carne, producand celule rosii si protejand creierul persoanelor in varsta. 
Expertii spun ca exista o legatura intre bolile de inima si carnea procesata (mezelurile). Carnea neprelucrata, nefiind nici macar afumata, nu prezinta riscuri pentru sanatate. 
Riscul indulcitorilor – Retii mai multe calorii cand eviti zaharul 
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra pericolelor din alimentatia de zi cu zi, demitizand idei asimilate in general drept corecte. O femeie care tine la silueta va consuma mai multe bauturi indulcite cu zaharina, fara sa stie ca, de fapt, risca sa se ingrase. 
„Asa-numitele produse light, indulcite cu dulciuri de sinteza – zaharina, cyclamat, aspartame etc – de fapt ne ingrasa. Ele determina organismul sa retina calorii suplimentare. De exemplu, in loc sa se retina 10 calorii dintr-o felie de paine, creierul, dupa consumul unei bauturi inducite cu zaharina, va comanda sa se retina 15 calorii”, explica specialistul.



Adauga un comentariu