Actualitate

125 ani de diplomatie sarbatoriti la Iasi

Publicat: 23 oct. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:63922;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Dupa ce si-a inceput discursul in limba romana spunand ca la Iasi se simte ca acasa, ambasadorul Marii Britanii, Excelenta Sa Quinton Quayle, a atras atentia ca in Romania trebuie pornita o campanie in care combaterea coruptiei sa fie o prioritate nationala

Universitatea Al. I. Cuza Iasi a gazduit ieri manifestarea organizata cu prilejul implinirii a 125 de ani de la inceputul relatiilor diplomatice dintre Romania si Marea Britanie. La eveniment au participat, alaturi de conducerea si profesorii universitatii, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Excelenta Sa Quinton Quayle, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si reputatul profesor de istorie Dennis Deletant, de la School of Slavonic and East European Study din Marea Britanie. Cuvantul de deschidere i-a apartinut rectorului Dumitru Oprea, care a tinut sa evoce relatiile universitatii pe care o conduce cu alte institutii de invatamant superior din Marea Britanie si faptul ca, anual, 1.500 de cadre didactice si studenti din Iasi merg la stagii de studiu si de pregatire in Anglia. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ca axa viitorul romanesc este aceea care uneste Londra de Bucuresti, dupa ce trece prin Paris, Berlin, Roma si Budapesta. „Aceasta axa este axa viitorului nostru politic alaturi de marea Britanie si toate tarile europene; vom fi impreuna la toate. Alianta care ne uneste este Uniunea Europeana”, a declarat Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe. Ambasadorul Quinton Quayle, dupa ce si-a inceput discursul in limba romana spunand ca la Iasi se simte ca acasa pentru ca aici a invatat romana, a atras atentia ca in Romania trebuie pornita o campanie in care combaterea coruptiei sa fie o prioritate nationala. „Mai sunt teme de facut, vama este un exemplu prost, care nu s-a schimbat deloc. De fapt, coruptia in vama este o rutina. Trebuie sa facem un efort sustinut si constant impotriva coruptiei atat din vama, cat si din sanatate si chiar educatie”, a precizat Excelenta Sa Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii in Romania. In cadrul manifestarilor gazduite de UAIC a fost lansat si volumul – In and out of focus, dedicat studiului istoriei comune a celor doua tari din 1930, pana in prezent. Volumul reprezinta o culegere de 17 studii realizate de tineri istorici in cadrul proiectului History and Society, sub coordonarea reputatului profesor de istorie Dennis Deletant de la School of Slavonic and East European Study din Marea Britanie. In cuvantarea sa, Dennis Deletant a evocat si perioada de dupa 1940, cand regimurile totalitare care s-au succedat in Romania au vizat si activitatea culturala a British Council, punctul culminant fiind atins in 1950, an in care autoritatile comuniste au dispus arestarea celor ce frecventeaza bibliotecile institutiilor culturale straine.
Marilena ROJNITA

Schimb de cravate la primarie

In cursul vizitei la Iasi, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, a trecut pentru o intalnire protocolara prin Palatul Roznovanu. In lipsa primarului, plecat la Bistrita pentru o reuniune a Asociatiei Municipiilor din Romania, delegatia engleza a fost intampinata de viceprimarul Constantin Neculau. Acesta s-a declarat incantat de personalitatea ambasadorului. „Ambasadorul este o fire deschisa si apreciaza foarte mult municipiul, fiindca, spune el, aici s-a nascut in limba romaneasca”, a precizat viceprimarul. De fapt, timp de trei luni, Quinton Quayle a invatat la Iasi romaneste, limba pe care acum o vorbeste fluent. Ca la orice intalnire protocolara intre oficialitati, punctul forte a fost schimbarea cadourilor. De aceasta data, de ambele parti au fost pregatite cravate albastre. Numai simbolurile au fost diferite. „Am oferit o cravata care are stema Iasului, iar ambasadorul a inmanat barbatilor cravate iar femeilor esarfe cu lebede. Asta pentru ca lebada este simbolul Marii Britanii ca presedinta a Uniunii Europene, functie in care Anglia a intrat de curand”, a declarat Constantin Neculau.
Lucian SCHIOPU
Adauga un comentariu