National

100.000 de romani ar putea ramane SOMERI din cauza ANAF

Publicat: 22 oct. 2014
1
O suta de mii de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, „in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii”, a dispus blocarea conturilor companiilor respective. Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) solicita autoritatilor demararea de urgenta a dialogului pentru evitarea disparitiei a 300 de firme. Totodata, ANIMT isi exprima speranta ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora. Asociatia solicita autoritatilor, de asemenea, demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate.
„Aceste masuri ne omoara activitatea si creeaza, in acelasi timp, o grava problema sociala, intrucat companiile noastre sunt cele care asigura intretinerea muncitorilor in tarile in care sunt detasati, in situatia de fata nemaiputandu-le asigura nici macar intoarcerea in tara. Ganditi-va cate familii depind de acesti 100.000 de muncitori, practic sunt afectati circa 400.000 de oameni. Pentru noi, timpul este vital. Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem definitiv clientii, circa 300 de firme vor disparea, iar economia tarii va pierde anual, numai din contributii la salarii, peste 265 de milioane de euro”, a spus, marti, intr-o conferinta de presa, Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim si fondatorul ANIMT.
Potrivit ANIMT, agentiile de munca temporara au fost, recent, subiectul unor controale din partea Directiei Antifrauda din cadrul ANAF, in urma carora, sustine asociatia, in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii, s-a dispus blocarea conturilor companiilor in cauza, precum si recuperarea, retroactiv, a unor prejudicii estimate. Rationamentul ANAF, precizeaza reprezentantii ANIMT, a fost ca muncitorii care lucreaza, temporar, in strainatate, nu pot fi considerati detasati, prin urmare nu au dreptul sa primeasca diurna, in conditiile in care pana la acest moment, atat ANAF, cat si Ministerul Muncii considerau drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu un salariu de baza, cat si cu diurna, potrivit mediafax.ro.Adauga un comentariu