Magazin

10 lucruri pe care sigur nu le stiai despre Mos Nicolae

Publicat: 06 dec. 2013
1

In fiecare an, in seara de 5 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele, pentru ca Mos Nicolae va trece pe la ei sa le aduca daruri.

1. In popor se spune ca de Sfantul Nicolae incepe, cu adevarat, iarna: cand Mosul isi scutura barba sura, incepe sa ninga. Daca nu ninge in ziua de Sfantul Nicolae, se zice ca Sfantul a intinerit.
2. In credinta populara Sfantul Nicolae se numeste San-Nicoara.
3. Se spune ca Sfantul Nicolae pazeste Soarele – care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile din miazanoapte – pentru a nu lasa lumea fara lumina si caldura.
4. De Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi roditori in apa, la caldura, iar daca acestea inverzezc pana la Anul Nou, anul care vine va fi manos.
5. In popor se mai crede ca ziua de 6 decembrie semnifica incheierea perioadei de facut farmece si vraji (care nu vor mai fi reluate pana de Anul Nou).
6. Se spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
7. In traditiile romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb (aluzie la zapada care cade in luna decembrie).
8. Sfantul Nicolae este considerat patron al corabierilor (pe care ii scapa de la inec), este cel ce apara soldatii in razboi (motiv pentru care acestia il invoca in timpul luptelor), ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.
9. Sfantul Nicolae este unul dintre numele cele mai indragite si mai raspandite. Numele este format din cuvintele grecesti nike – victorie, biruinta si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.
10. In Romania exista aproximativ 811.200 de romani care au numele Nicolae, Nicoleta sau alte nume derivate din “Nicolae”:peste 523.000 sunt barbati, iar peste 287.900 sunt femei.
sursa: webcultura.ro
Adauga un comentariu