Boli si tratamente

10 cauze surprinzatoare ale surzeniei

Publicat: 26 aug. 2011
7

Auzul este un simt foarte sensibil, care poate fi afectat de numerosi factori, unii dintre ei absolut incredibili. Iata cateva cauze surprinzatoare ale surzeniei, potrivit Daily Mail: 

1. Viagra
Un studiu american efectuat pe 11.000 de barbati de peste 40 de ani care luau un medicament pentru potenta erau de doua ori mai predispusi sa-si piarda auzul decat ceilalti. Acestea cresc circulatia sanguina peste masura, mai ales in extremitati, inclusiv la nivelul urechilor. 

2. Atacul cerebral
Este, cel mai des, cauzat de cheaguri care obstructioneaza aprovizionarea creierului cu sange, putand duce la paralizie, probleme de comunicare si chiar greutate de a inghiti. Daca acesta se produce in lobul frontal temporal, care este in zona tamplei, iti poate afecta si auzul, din cauza deteriorarii vaselor de sange delicate din urechea interna. In plus, daca simti dintr-o data ca nu mai auzi bine, ai grija, caci s-ar putea sa urmeze un AVC.

3. Dislexia 
Afecteaza citirea, dar si intelegerea cuvintelor rostite de altii.

4. Chimioterapia
Medicamentele folosite pentru tratarea cancerului testicular, ovarian sau de sange pot cauza probleme de auz daca sunt folosite pe perioade mari de timp. Ele avariaza celulele mici din urechea interna, care nu mai raspund la stimulii auditivi.

5. Alergiile la alimente
Mai ales in cazul copiilor se poate intampla ca alergiile sa fie periculoase din acest punct de vedere.

6. Muscaturile de capusa
Capusa cauzeaza boala Lyme, o infectie destul de raspandita primavara si vara, afectand si organul auditiv. Tratata cu antibiotoce cat mai repede, se poate elimina orice problema. In mod contrar, poti ramane fara auz, sa ai dureri intense de muschi si stari de ameteala.

7. Antibioticele puternice
Aici intra cele folosite in tratarea septicemiei sau a tuberculozei. In plus, cercetatorii de la Institutul Londonez au descoperit ca exista mutatii genetice care pe unii ii fac mai predispusi la asemenea probleme.

8. Zona Zoster
Poate afecta nervul auditiv sau pielea din jurul lui, putand duce chiar la paralizie.

9. Medicamentele pentru malaria
Chinina este folosita pentru aceasta boala, dar are un efect secundar destul de neplacut, si anume poate duce la probleme de auz. Aceste cazuri sunt destul de rare, dar exista riscul.

10. Diabetul
Poate afecta multi nervi si celule din corp, printre care si cele care te ajuta sa percepi sunetele.  
Adauga un comentariu